OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Profesori škole u Arilju otkrili da ih neko prisluškuje

Nastavnici Osnovne škole „Jezdimir Tripković“ iz Latvice kod Arilja sumnjaju da su bili žrtve neovlašćenog prisluškivanja. Čijeg – ne mogu da tvrde, ali, kako za „Blic“ kažu, „mogu da pretpostave“.

Na sumnju ih podstiče tonski zapis razgovora vođenog u nastavničkoj zbornici u čiji su posed došli.

– Jedna učiteljica je 24. aprila ove godine, za vreme trećeg časa u kancelariji, na polici ispod zajedničkog stola primetila uređaj nalik USB memoriji. Zajedno sa jednim kolegom odnela ga je kući, ubacila u računar i pronašla snimljen razgovor koji smo tog dana vodili u zbornici – priča za „Blic“ radnik OŠ „Jezdimir Tripković“ koji je insistirao na anonimnosti.

Prethodni dan, nastavlja naš sagovornik, ta učiteljica je na istom mestu pronašla isti takav uređaj. Nije ga dirala, ali je kasnije primetila da je sprava za koju je mislila da je nečiji fleš nestala. Smatrala je da se radi o USB memoriji koja pripada nekome od kolega i da ju je on uzeo.

MISTERIJA

Uređaja, po njegovoj priči, nije bilo ni sutradan tokom prva dva časa. A onda se za vreme velikog odmora ponovo pojavio.

– To je navelo učiteljicu da nas obavesti šta je našla ispod stola i posumnja da nas neko prisluškuje. Konsultovala se putem interneta i pronašla da fleš koji se nalazio ispod stola služi za snimanje audio-zapisa. Sve što smo pričali u kancelariji od velikog odmora do kraja trećeg časa je zabeleženo. Razgovori koje smo vodili prethodnog dana nisu pronađeni na uređaju. Da li su u međuvremenu preslušani pa izbrisani – to ne znamo, ali takođe sumnjamo – nastavlja naš izvor iz škole u Latvici.

Sve se dešavalo dva meseca posle smrti direktorke ove škole, a uoči raspisivanja konkursa za izbor novog direktora. U međuvremenu je za vršioca dužnosti izabran Dragan Pavlović.

– Nedugo pošto je učiteljica uzela uređaj spremajući se da ga ponese kući i proveri o čemu se radi, u nastavničkoj zbornici se pojavio jedan naš kolega. Raspitivao se gde je njegov fleš koji je ostavio ispod stola i govorio da se na njemu nalazi materijal za seminare. Učiteljica nije htela da mu ga preda. Isti dan je uređaj odnela u Policijsku stanicu u Arilju, gde joj je rečeno da policija za krivično delo neovlašćenog tonskog snimanja i prisluškivanja ne podnosi krivičnu prijavu tužilaštvu, već da oštećeni treba da podnese privatnu tužbu – priča radnik škole u Latvici.

POKRENUT POSTUPAK

Po njegovim rečima, učiteljica se konsultovala sa advokatima koji su joj rekli da ima rok od tri meseca da podnese tužbu. Ako bude presavila tabak, biće to protiv kolege koji je tražio svoj USB uređaj.

Zbog svega što se izdešavalo v. d. direktora škole Dragan Pavlović juče je, po njegovim rečima, pokrenuo disciplinski postupak protiv troje kolega. Ako je neko nekoga prisluškivao, pretpostavlja on, to je povezano sa konkursom za izbor direktora.

– Prosvetni inspektor je dolazio u školu i dao mi nalog da utvrdim pod kojim okolnostima je došlo do snimanja razgovora u nastavničkoj kancelariji i pokrenem disciplinski postupak protiv zaposlenih u kolektivu, ali nije precizirao kojih. Postupak ću pokrenuti protiv kolege na čijem flešu je nađen snimak, učiteljice koja je pronašla uređaj i nije htela da ga vrati i još jedne radnice. Nisam čuo sadržaj snimka i o njemu me je obavestila policija. Učiteljica koja je pronašla uređaj nije se obratila meni nego je otišla pravo u policiju – kaže Pavlović.

U Školskoj upravi Užice nam je nezvanično saopšteno da je informacija o navodnom prisluškivanju stigla sa nepoznate imejl adrese i da su potpisnici pisma ostali anonimni. Posle ovoga Školska uprava je obavestila policiju i prosvetnog inspektora koji je naložio vršiocu dužnosti direktora da utvrdi šta se dogodilo.

Još jedna osoba prijavila

Takođe nezvanično, u Policijskoj stanici Arilje nam je rečeno da je jedna radnica OŠ „Jezdimir Tripković“ prijavila da su ona i njene koleginice prisluškivane. Odavde je upućena da podnese privatnu tužbu jer se Osnovno tužilaštvo u Požegi izjasnilo da se za ovo krivično delo ne goni po službenoj dužnosti.

– Nastavno osoblje je razočarano. Od dana kada smo saznali da je neko snimao naše razgovore u zbornici uglavnom vladaju muk i tišina. Neke kolege više uopšte i ne ulaze i kancelariju. Strahuju da je prisluškivanje trajalo duže vreme i zaziru da će zbog nečega što su rekli, a što se nekome ne bi svidelo, trpeli posledice – ispričao je naš sagovornik iz Latvice.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Muzej „Staro selo“ Sirogojno: Program za leto 2020.

Oglasna Tabla

Majka Hrabrost: Doktorka iz Užica, majka petoro dece rođene carskim rezom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jedno nestalo dete je previše: Jurić kreće u kampanju za uvođenje sistema „Amber alert“

Oglasna Tabla

Grčka odlučila: Plaća smeštaj turistima ako se razbole od koronavirusa

Oglasna Tabla

Proslava matura je dozvoljena, ali uz ova pravila

Oglasna Tabla

Sabor trubača u Guči ipak u avgustu

Oglasna Tabla

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена

Oglasna Tabla

Letnja sezona na Torniku od 15. juna

Oglasna Tabla

Mladi vezni igrač Slobode Veljko Tomić potpisao dvogodišnji ugovor

Oglasna Tabla