OГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Prof. Dr Danica Grujičić : „ Vreme je da se odužim Užicu“


Ona je Užičanka, neurohirurg, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, načelnica Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike Kliničkog centra Srbije , redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predsednik humanitarne organizacije Zdrava Srbija, predsednik komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja. U ovom intervjuu prof. dr Danica Grujičić govori o svom radu, Užicu, Fondaciji „ Zajedno za mlade“ ali i natpisima koji su ovih dana bili na naslovnim stranama jednog dnevnog časopisa.

Kako komentarišete poslednja dešavanja i napade u medijima kojima ste bili izloženi?

– Iskreno da vam kažem, nisam ni imala vremena da se bavim očigledno plaćenom hajkom u jednom dnevnom listu koja je usledila jer je moj tim rešio da ne dozvoli nikakve privatne i biznis kombinacije u Institutu za onkologiju kojim odnedavno rukovodim. Posvećena sam nabavci najsavremenije opreme na institutu, ukidanju liste čekanja, obnavljanju zgrade i na tome je moj fokus. Ipak izuzetno me raduje podrška koju sam dobila sa svim strana, od svojih kolega, prijatelja a naročito od mladih jer njihova podrška meni najviše znači.

Poznati ste kao veliki profesionalac, ali i kao osoba koja pored poslovnih obaveza ima vremena da se bavi problemima u društvu, da na njih ukazuje i doprinosi njihovom rešavanju. Aktivni ste i u Fondaciji „ Zajedno za mlade“ koja je nedavno osnovana, a koja nosi Vaše ime?

– Kao neko ko je profesionalac posvećena sam prevashodno svom poslu, ipak u našem društvu postoje problemi na koje moramo ukazivati ukoliko želimo da se oni reše. Ukoliko budemo ćutali problemi se neće sami od sebe rešiti. Mislim da je to jedini način da kao društvo napredujemo. Pomenuli ste Fondaciju „Zajedno za mlade“, koja je namenjena da pomaže mladim talentima iz različitih oblasti. Za nepunih godinu dana imali smo nekoliko uspešnih akcija, od slanja ekipe iz Prve kragujevačke gimnzije na svetsko takmičenje u Hjuston, odlaska tima studenata sa Medicinskog fakulteta u Beogradu na svetsko takmičenje iz kliničke hirurgije u Novosibirsk, pomogli smo izdavanje časopisa Politeuma, koji su pokrenuli studenti Fakulteta političkih nauka i brojne druge akcije u kojima smo talentovanim učenicima donirali muzičku opremu. Inicijativu za pokretanje fondacije dali su studenti iz Užica, tačnije iz Unije studenata Užica, koji su okupili svoje kolege sa pet državnih univerziteta i na tribini koju smo održali u prepunom Narodnom pozorištu u Užicu. Prihvatila sam njihovu ideju da Fondacija ponese moje ime. Iskreno, do sada sam prezadovoljna kako se stvari razvijaju i koliko smo uspeli da pomognemo drugim mladim talentovanim ljudima, a uverena sam da ćemo to činiti i u budućnosti.

Koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju Užičani?

– Kada vidim koliko se članovi naše Fondacije trude da pomognu drugima, da ne štede sebe u želji da pomognu drugima koji su možda i bolji i talentovaniji od njih, a da ih sa druge strane ne čeka sjajna perspektiva, da mnogi od njih ne mogu da se vrate u svoj grad iako bi jako želeli, jer ne mogu na nađu adekvatan posao, onda sigurno da je najveći problem povratak mladih u Užice. Ako bismo uspeli da makar deo mladih vratimo, Užice bi živnulo, pokrenulo se, na tome moramo zajedno raditi svi. Ako u gradu nemamo mlade, ako se oni ne vraćaju, svi drugi problemi nisu toliko bitni, jer se Užice gasi. Ova generacija mladih je generacija u koju verujem i zato će imati moju bezrezervnu podršku sve dok budu želeli da se iskreno bore za svoj grad i svoju zemlju kao što su to pokazali do sada.

Pošto ste u stalnom kontaktu sa mladima, možete li nam reći iz Vašeg iskustva na šta se najviše žale, šta im to smeta?

– Mladima najviše smeta nepravda, smeta im što se njihovo obrazovanje nekada dovoljno ne ceni. Ne treba uopšte da nas čudi zašto deo mladih napušta Srbiju ili svoj grad, kada objektivno vidimo kako ih tretiramo. Jedan od razloga zbog kojih smo pokrenuli Fondaciju je da skrenemo pažnju na onu najtalentovaniju decu, da pokažemo da su oni ti za koje se vredi boriti i koje treba promovisati, oni moraju biti u prvom planu, a ne neke starlete i probisveti koji nam se serviraju na televiziji.

Kako vratiti mlade u Užice?

– Mislim da prvo to treba da pitamo mlade, dosta smo se mi stariji pravili pametni, dok su mladi možda i pokušavali da urade nešto ozbiljnije na tom polju. Mladima treba dati šansu da svojim vršnjacima, svršenim studentima, svojim drugovima ponude nadu da i u Užicu ima budućnosti. Nemamo mi više vremena za gubljenje i moramo da objedinimo sve snage da se izborimo za svakog mladog čoveka, jer su oni bogatstvo koga se tako lako odričemo. Osećam da sam dužna Užicu, zbog toga je vreme da podržim prave ideje mladih ljudi iz Užica.

Poslednji put ste održali tribinu u Užicu u maju 2018. godine. Možemo li očekivati u narednom periodu vaš dolazak u Užice?

– Uskoro ću ponovo doći, jer članovi naše Fondacije pripremaju jednu veliku akciju i to je prava prilika da pokrenemo Užice zajedno. Vidimo se vrlo brzo .

Užice – Oglasna Tabla
Nemanja Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla