OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Produžen rok za preregistraciju oružja

Predlog izmene Zakona o oružju i municiji kojim se rok za preregistraciju oružja produžava za dve godine prihvaćen je i naći će se na dnevnom redu Skupštine Srbije u ponedeljak 2. marta pod tačkom jedan.

Tako je u poslednji čas prihvaćen predlog Lovačke komore Srbije, da se ovaj rok koji ističe 5. marta ove godine produži na 5. mart 2022. godine.

– Uspeli smo da na dnevni red stavimo ovaj Predlog izmene zakona po hitnom postupku i tako sprečimo da se gotovo pola miliona ljudi koji ovaj posao nisu uspeli da završe, a koji kod sebe imaju neku vrstu naoružanja, nađe sa one strane zakona – kaže poslanik Marijan Rističević. Rističević je kao predsednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo prvi prihvatio inicijativu lovaca i pisac je Predloga izmene zakona.

Rističević je izrazio nadu da neće biti opstrukcije ovog predloga u parlamentu, a da je svaka dobronamerna kritika ovog zakona, koji se u praksi pokazao teško sprovodivim, dobrodošla. Takođe, veoma je važno napomenuti, izmenom Zakona o oružju i municiji sprečava se i da veliki broj pušaka, pištolja i municije nestane u „sivoj zoni”, ostane neregistrovano, što je ozbiljna opasnost.

Ovaj zakon je naišao na brojne kritike i zbog troškova koje imaju vlasnici oružja a koje se ogledaju u uverenjima da nisu osuđivani, da su zdravi, obaveznoj obuci ili ispitu na strelištima kojih nema u zabačenim krajevima Srbije, diskrecionom pravu MUP-a da i posle svih sprovedenih zakonskih procedura pojedinima i oduzmu oružje. Sve je to suma od oko 100 evra protivrednosti za jedan komad naoružanja.

Ova izmena zakona trebalo bi da rastereti i šaltere MUP-a, ali i oko 500.000 vlasnika različitog oružja. Posebno pogođeni bili su lovci kojih ima više od 80.000, kao i lovni radnici sa službenim oružjem, a kojih ima oko 1.000. Ukoliko ovaj predlog zakona ne bi na vreme bio usvojen, a to znači pre 5. marta, i lovstvo, kao privredna grana pretrpelo bi štete.

Izvor: Politika

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Posne kikiriki bombice

Oglasna Tabla

10 novih slučajeva COVID-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Automobil sleteo s puta u Zlatarsko jezero, poginuo zdravstveni radnik

Oglasna Tabla

Novinar i voditelj Nemanja Kovačević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Zlatna značka“ – Kulturno prosvetne zajednice Srbije

Oglasna Tabla

Grčka zatvara granice za državljane Srbije

Oglasna Tabla

Na Kokinom Brodu auto sleteo u jezero, spasilačke ekipe tragaju za osobama

Oglasna Tabla

U maju bez posla ostalo 10.000 ljudi

Oglasna Tabla

Đake u Srbiji čeka školska godina neviđena do sada – kakve će biti posledice

Oglasna Tabla

Obaveštenje o Odluci Komisije za sprovođenje nagradnog Konkursa za izbor najlepšeg dvorišta na teritoriji Grada Užica za 2020. godinu

Oglasna Tabla