OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Продавци на пијацама протестују, неће нове фискалне касе

Продавци на пијацама из свих крајева Србије најавили су протест испред Министарства финансија у Београду због увођења нових фискалних каса на пијачним тезгама, чија је примена обавезна од 1. маја ове године. Они се противе обавезном увођењу каса на пијацама и наводе да ће им бити угрожен посао.

Поводом увођења новог модела фискализације, у Министарству финансија подсећају да су од те обавезе ослобођени пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама, ако нису регистровани као предузетници код Агенције за привредне регистре.

Дакле, ослобођени су пољопривредни произвођачи који продају на зеленим пијацама своје поврће и воће. Међутим, нове фискалне касе морају да уведу продавци на пијацама који продају неспоствене производе који нису пољопривредни (чоколаде, кафу и другу робу). Министарство финансија је саопштило да је за препродавце робе на пијацама обавезна фискализација у циљу сузбијања сиве економије.

Према подацима Пословног удружења „Пијаце Србије“ процењује се да на пијацама у Србији тренутно послује око 10.000 предузетника, од којих око 3.000 или око 30 одсто већ евидентира промет преко фискалне касе. То су углавном власници самосталних занатских или трговинских радњи (пекаре, месаре, рибарнице) који раде у пословним просторима.

“Око 7.000 продаваца на пијацама, који углавном раде на робним и мешовитим пијацама и до сада нису користили фискалне касе, има обавезу да прилагоди пословање новом Закону о фискализацији до краја априла ове године”, каже Саво Дувњак, извршни директор Пословног удружења „Пијаце Србије“.

И то су предузетници који у Агенцији за привредне регистре најчешче имају регистроване делатности: трговина на мало на тезгама и пијацама, трговање храном, пићима и дуванским производима, текстилом, одећом и обућом.

У периоду од 7. до 21. фебруара, Пословно удружење „Пијаце Србије“ у сарадњи са Привредном комором Србије урадило је истраживање на тему примене новог Закона о фискализацији на пијацама. Истраживање је показало да више од половине (54,57 одсто) анкетираних предузетника сматра да на пијацама нема услова за рад са фискалним касама и то наводе као основни разлог што се нису или се неће пријавити за е-фискализацију.

На питање „зашто се нисте пријавили за е-фискализацију” одговорили су да је разлог пад промета, односно мање интересовање купаца (38,57 одсто) и повећање трошкова пословања као последица фискализације са 26,83 одсто одговора.

Маја С. власница маркета за продају мешовите робе у Београду, који се налази недалеко од Видиковачке пијаце, купила је нову касу и каже да је платила 28.000 динара уз субвенцију државе и да коришћење апликације за нови „паметни“ уређај оператеру са којим је склопила уговор за пола године плаћа 7.000 динара.

„Не плаћам месечно јер према пакету који сам изабрала треба да платим једном у пола године, укупно 7.000 динара. Кад се посматра на месечном нивоу са новим касама добили смо само већи месечни трошак. Искористила сам државну субвенцију за касу, али свакако сам пре три године купила касу коју сам толико платила и сад је расходујем“, каже она.

Нова Економија

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla