9.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Prodaju maline u Srbiji uskoro će zadesiti promena koja će obradovati malinare, a naljutiti hladnjačare

Fabrika za preradu maline u Arilju iza koje će stati mađarski kapital dugoročno će, na zadovoljstvo proizvođača, rešiti cenu „crvenog zlata“ i otkupljivačima ovog voća iz ruku izbiti monopolski adut.

Informacija koju je saopštio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović da je između jedne kompanije iz Arilja i druge sa sedištem u Mađarskoj potpisan Memorandum o razumevanju kao prvi korak u otvaranju fabrike za preradu sirove maline, ohrabrio je proizvođače u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Nedimović je saopštio da je obaveza srpske strane da obezbedi lokaciju za fabriku i mrežu kooperanata koja bi Mađarima godišnje prodavala 5.000 tona maline druge klase. Ministar je najavio još dve takve investicije u Srbiji od kojih će se jedna realizovati u Požegi.

– Ako znamo da se u Srbiji godišnje proizvede 70.000 tona, na ovaj način rešavamo problem potražnje maline za industrijsku preradu koja do sada nije mogla da nađe kupca na tržištu – kazao je Nedimović.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, očekuje da će dolazak Mađara pobiti argumente izvoznika da za srpskom malinom ne postoji tražnja i podići cenu.

– Da je tržište prezasićeno malinom, kao što tvrde izvoznici, strani investitori ne bi došli u kraj koji diktira cenu maline u Evropi. Otkupljivači koji preprodajom zarađuju od jedan do jedan i po evro po kilogramu, ovim će dobiti konkurenciju, a izgubiti ucenjivački potencijal pod plaštom priče da malinu nema ko da kupi i da proizvođači traže nerealnu cenu. Strana kompanija neće biti pod uticajem monopola, spremna je da plati kvalitet vođena računicom da pakovanja od 120 do 250 grama naše maline na zapadu koštaju od 2,5 do četiri evra – kaže Radović.

Upravo monopol koji drže izvoznici, smatra on, i nezainteresovanost nijedne prethodne vlade da zaživi industrijska prerada, razlozi su što se naša malina još u najvećoj meri izvozi samo sirova.

S obzirom na to da će Mađarima trebati malina druge klase koja je jeftinija, dodaje Radović, biće razdvojeno kvalitetno od manje kvalitetnog. Sklanjanjem 5.000 tona industrijskog voća, dodaje on, izvoznicima će se suziti otkupno tržište, moraće da kupuju prvoklasnu malinu i plaćaju je skuplje i više neće imati izgovor da je rod lošeg kvaliteta.

– Realno je da će po kilogramu rolenda proizvođači dobijati 2-2,5 evra – očekuje predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Izvor: www.blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla