OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Probni završni ispiti počinju danas

Učenici će danas, po rasporedu koji će im proslediti odeljenjske starešine, u manjim grupama doći u svoje osnovne škole, da donesu đačke knjižice i preuzmu testove za probni završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test, koje će uraditi kod kuće i vratiti razrednom starešini 2. juna.

Probni završni ispit iz matematike radiće se u manjim grupama 2. juna. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni verna simulacija „pravog“ testa.

U nedelju 7. juna, biće objavljeni rezultati, a učenici će imati mogućnost uvida u svoje testove pristupom na sajt www.probni.zios.mpn.gov.rs.

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim pravilima. U učionici će biti najviše devetoro đaka, klupe moraju biti na udaljenosti od dva metra, dežurni nastavnici će nositi masku, škola je dužna da za svakog učenika obezbedi po dve obične plave hemijske olovke i jednu grafitnu, a testovi će biti rađeni pod identifikacionim kodom, kako bi se izbegle zloupotrebe.

Udaljenost između klupa u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra, tako da dežurni nastavnici mogu da prođu između svake dve klupe.

– U klupi će sedeti po jedan učenik, i to na sredini – navodi Pašić. – Za svaku učionicu biće predviđen po jedan dežurni nastavnik na najviše devetoro učenika, kao i dovoljan broj profesora koji će dežurati ispred učionica, odnosno u hodniku. U određivanju potrebnog broja dodatnih dežurnih nastavnika direktor škole se rukovodi rasporedom učionica u kojima se polaže završni ispit, tako da jedan pokriva najviše tri učionice. Ako ne postoji prostor koji omogućava rastojanje od dva metra u učionici, moguće je završni ispit organizovati u drugim prostorima u školi, ali pod istim uslovima.

Na polaganje, učenici će moći da ponesu svoj pribor za rešavanje zadataka iz matematike (lenjir, šestar, uglomer), a u učionici će ih na stolu čekati dve hemijske olovke plave boje i jedna grafitna, kojima će osmaci rešavati sva tri testa. Mali maturanti će moći da imaju vodu, koju će obezbediti škola ili sami učenici.

Izvor: Večernje novosti/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od prethodnog izveštaja do danas potvrđeno 10 novih slučajeva virusa „covid 19“ u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Odluka Kriznog štaba: Vraćamo meru koju smo imali tokom vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Saopštenje OO SNS Čajetina

Oglasna Tabla

Prednosti Zlatibora – visok nivo bezbednosti i do 50 odsto niže cene smeštaja

Oglasna Tabla

Rusija odobrila lek Koronavir za lečenje od Covid-19

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici ubrzano se popunjavaju kapaciteti za sumnjive na korona virus

Oglasna Tabla

Tiodorović: Kraj drugog pika korone posle vikenda

Oglasna Tabla

Zlatar i dalje među najtraženijim destinacijama

Oglasna Tabla

Upis u srednje škole putem interneta

Oglasna Tabla