10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

PROBLEMI ZBOG NEPRAVILNE ISHRANE

CECA
Dve trećine svetske populacije povremeno ili stalno ima probleme sa nadimanjem i neprijatnim osećajem u stomaku, procenjuju stručnjaci. Višak vazduha u gastrointestinalnom traktu, kod nekih osoba izaziva i bol u raznim delovima trbuha, pa je važno što ranije otkriti razlog ovog stanja.

Uzroci nadutosti mogu da budu mnogobrojni, a najčešći su loša ishrana, netolerancije na određenu hranu, bakterijska neravnoteža u crevima, ali i neka oboljenja.

Nadimanje obično izaziva bol na jednom mestu u trbuhu, najčešće u ili oko želuca ili dvanaestopalačnog creva, a kod nekih osoba se premešta i u druge delove trbuha. Trajanje i pojava nadimanja obično zavisi od toga u kom delu stomaka dolazi do nadutosti. U tankom i debelom crevu nadutost se javlja od tri do 24 sata posle jela, u želucu obično sat posle obroka, a u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači, od jednog do tri sata posle uzimanja hrane.

Nadutost kod većine ljudi obično predstavlja samo posledicu unošenja određene hrane koja ne prija njihovom stomaku, ili samog načina jedenja hrane. Prejedanje ili brzo gutanje dovodi do unošenja viška vazduha u stomak, što izaziva nadutost, podrigivanje i pojavu gasova. U nekim slučajevima nadimanje može da bude simptom bolesti kao što su čir na želucu, kamen u žuči ili pojava tumora.

Neprijatan osećaj u stomaku u mnogim slučajevima može da se spreči promenom načina ishrane. To znači da izbegavate takozvanu tešku hranu, kao što su razne vrste zeleniša, kupus, kelj, brokoli, karfiol, mahunarke, lisnata peciva. Izbacite alkoholna pića, grickalice, gazirane sokove, začinjena jela, jer oni nadražuju stomak, usporavaju varenje i podstiču fermentaciju koja oslobađa gasove iz stomaka. Žvakaće gume posebno one bez šećera nemojte da uzimate, zato što sadrže manitol ili sorbitol koji izazivaju nadutost.

Jedite češće, a manje obroke koje ste sami pripremali, i ne kupujte brzu hranu. Ukoliko ste u prilici, posle jela prošetajte kako biste podstakli varenje.

Nije samo hrana koju unosimo krivac za pojavu bolova i nadutosti u stomaku. Preteran rast i razmnožavanje bakterija u crevima takođe mogu da dovedu do nastanka tegoba. Iako se broj „normalnih“ bakterija koje se nalaze u crevima povećava to ne znači da je došlo do neke infekcije, već se ravnoteža crevne flore u nekoj meri narušila. Normalno funkcionisanje sistema za varenje u ovom slučaju može da se vrati uzimanjem probiotika. Oni sadrže mnogobrojne sojeve probiotskih bakterija koje podstiču rad creva i poboljšavaju varenje. Dobre bakterije iz probiotika, i probitska vlakna nalaze se i u nekim namirnicima, kao što su banane, beli luk, praziluk i špargla.

I LEKOVI IZAZIVAJU TEGOBE

 Lekovi protiv bolova kao što su „aspirin“ i „ibuprofen“ mogu da izazovu nadimanje u stomaku, a dešava se i da žene koje su imale više od jedne trudnoće češće imaju ove tegobe, jer su im zbog istezanja tokom drugog stanja mišići stomaka oslabili i izgubili tonus – smatra profesor mikrobiologije Artur Ouvhend sa Univerziteta Turku u Finskoj, prenosi „Dejli mejl“. Istraživanja su pokazala i da osobe koje drže dijete u čijem sklopu je unos ugljenih hidrata veoma mali, imaju češće stomačne tegobe i čak 40 odsto manje „dobrih“ bakterija u crevima.

Izvor:novosti.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla