-2.1 C
Uzice
22 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Priznanja za najbolje violiniste biće izvajana ručno: Svoj talenat pokazaće mlada umetnica iz Užica

Čačak, Pranjani – Mlada umetnica iz Užica Ana Lazić izvajaće priznanja koja će se uručivati na prvom Saboru violinista Srbije u Pranjanima. Veoma je počestvovana pozivom da bude idejni tvorac statue koja će se dodeljivati pobednicima i narednih godina.

„Kada sam dobila poziv za posao, nisam znala o čemu se radi, ali sam se oduševila kada sam saznala da se rado o Saboru violine, jer sam završila Muzičku školu i to baš odsek violina. Želim da ovom skulpturom dam motivaciju tako sto sam u telo violine utisnula detalje violonskog ključa, koji nam je sam po sebi asocijacija na muziku, a pritom je naznačen samo u nekim delovima kao motiv koji treba upotpuniti, jer taj rad i to stvaralaštvo ne sme da se zaustavi na jednoj nagradi, već da ova skulptura pošalje poruku da je to samo deo onoga što mi zelimo da čujemo od izvođača ”, rekla je Ana.

Iako joj je tek 28 godina ova vajarka iza sebe ima mnogobrojna dela koje je uspešno izlagala. Odmah nakon završenog Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu njena skulpture našle su mesto u Muzeju primenjenih umetnosti, na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, 5. Međunarodnoj izložbi umetnosti u minijaturi zatim u galeriji Termoelektrane „Nikola Tesla”, u Gradskoj galeriji u Užicu, Galeriji RTS-a, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, galeriji „Cvijeta Zuzorić”, u galeriji „Boža Ilić” u Prokuplju, užičkoj galeriji „Reflektor” i mnogim drugim. Ana je izlagala i u BiH na Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske.

Užička umetnica bila je učesnik vajarskih kolonija u Majdanpeku, Beogradu, BiH, Jasenovu i Prijepolju.

Iako nema puno staža u stvaranju, može se pohvaliti i sa dve za nju veoma bitne nagrade, koje su usledile kao pohvale njenom dosadašnjem radu. Specijalnu pohvalu dobila je 2014. od žirija 12. Međunarodnog bijenala umetnosi minijature u Gornjem Milanovcu a 2015. dobila je prvu nagradu za spomen obeležje graditeljima obrenovačke Termoelektrane „Nikola Tesla”.

“Velika je čast raditi na ovom projektu, jako sam ushićena što je taj instrument konačno dobio zasluženi sabor da nam predoči sve čari violine, na njen jedinstveni zvuk koji budi u nama širok spektar emocija koje smo tu negde u savremenom svetu potisnuli. Ovo je bio pravi odmor za dušu i jedno veliko rastetećenje”, istakla je Ana Lazić.

Izvor:Glas zapadne Srbije/foto:Galerija reflektor

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla

Predlog Vladi Srbije da subvencioniše kupovina bicikala

Oglasna Tabla

Smanjuje se broj radnika „na crno“

Oglasna Tabla