14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

PRIRODNA ZAŠTITA ORGANIZMA

Veoma je važno pravilno i blagovremeno zaštititi organizam od mogućeg nastanka raznih bolesti, jer uvek je bolje „sprečiti nego lečiti“. Tokom celog života nas organizam se bori protiv raznih direktnih i indirektnih uzrocnika bolesti. Koliko ce biti uspešan u toj borbi zavisi od više faktora, na prvom mestu od genetskog nasledja, zatim imuniteta i tako dalje. U svakom slučaju mi mu mnogo mozemo pomoći.

Danas je široko rasprostranjena upotreba raznih vakcina oko kojih je sve vise polemike i rasprava. Postoje mnoge tvrdnje da je vakcinacija potpuno bezbedna, ali u poslednje vreme određeni krugovi zastupaju suprotno mišljenje. Diskusiju o tome ostavićemo onima koji se time bave a ovde ćemo navesti nekoliko jednostavnih i naravno prirodnih načina da organizam učinimo jačim i spremnijim za odolevanje od bolesti.

Prirodna zaštita organizma je svakako veoma bitna i moze mnogo pomoći, pri tom nije ograničena samo na zaštitu od gripa, već od nebrojeno i sa naučne tačke gledišta nesagledivo mnogo bolesti. Zato ne smemo biti lenji. Uz malo truda i znanja pomozimo sebi, prirodne vakcine su oko nas.

Probiotici:
Probiotici su živi organizmi koji spadaju u bakterije i gljivice. Iako na prvom mestu povoljno utiču na zdravlje organa za varenje time sto podstiču pravilno varenje hrane, ovi organizmi podstiču i rad imunog sistema. Dakle, čine nas otpornijim na bolesti. Uporedo pomažu u eliminaciji raznih bakterija koje mogu izazvati proliv. Probiotici se nalaze u određenim vrstama namirnica, na prvom mestu u jogurtu. Zatim, u kefiru, kiselom kupusu, kiselim krastavcima, kombuha caju, crnoj cokoladi, miso supi, plavo-zelenim morskim algama.

Vitamin C:
Vitamin C ne samo da velikodušno stiti organizam od mnogih bolesti, već i aktivno pomaže u procesu ozdravljenja ukoliko do bolesti ipak dođe. On igra veoma važnu ulogu u očuvanju i jačanju imuniteta a sprecava pojavu velikog broja bolesti koje je zaista teško nabrojati, među kojima su i veoma teške, kao sto je na primer rak. Vitamin C je bitan faktor u proizvodnji kolagena, tako da podstice zarastanje rana. Lokalna primena vitamina C štiti kožu od stetnog delovanja slobodnih radikala u toku izlaganja ultraljubičastim zracima. Kao snazan antioksidans sprečava nastanak skoro svih vrsta raka, stiti oci i sprečava razvoj katarakte, štiti arterije od štetnog uticaja slobodnih radikala pa je dobra prevencija kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti, koristan je za zdravlje usta jer sprečava nastanak paradentoze. Osim toga, koristan je za zdravlje disajnih organa, (1.000 do 2.000 mg vitamina C dnevno moze ublaziti simptome astme i smanjiti telesnu proizvodnju histamina). Osobe sa dijabetesom moraju obratiti posebnu paznju na dovoljan unos ovog vitamina jer zbog manjka insulina mogu imati i manjak vitamina C u celijama. Dodatni unos vitamina C moze obezbediti zdravo funkcionisanje ćelija, čime će organizam biti sposobniji da se zaštiti od mnogih komplikacija dijabetesa.

Sunce zbog vitamina D:
Izlaganje suncu podstiče proizvodnju vitamina D u organizmu a time se automatski podstiče zaštita organizma od autoimunih bolesti, astme, pa i raka. Pored toga, vitamin D otklanja umor u mišićima i neumerenu potrebu za hranom. Podiže nivo serotonina u organizmu, pa čini da se tod istim okolnostima ipak osećamo zadovoljnije i srećnije. Skorašnja istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da ovaj vitamin Sunca poboljšava i funkciju disanja.

Med:
Vekovima unazad poznato je da med nije samo slatka poslastica vec i odlično prirodno sredstvo za jačanje organizma. Zbog sadržaja mnoštva vitamina i minerala ovaj pčelinji proizvod dokazano podiže odbrambene sposobnosti organizma a male količine cvetnog praha u medu mogu delovati i kao vakcina protiv alergije na polen.

Biljka ehinacea:
Na polju biljne medicine biljka ehinacea svrstava se u najmoćnija sredstva za jačanje imuniteta. Iskustvo je pokazalo da pruža odlicnu zaštitiu organizma od gripa. Pošto snažno stimuliše imuni sistem osobe koje boluju od autoimunih bolesti nikako ne smeju upotrebljavati ovu biljku, jer će samo pogoršati svoje zdravstveno stanje. Isto tako, period sa visokom telesnom temperaturom nije pogodan za upotrebu ehinacee.

Izvor:priroda-leci-sve.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla