Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Priroda je najbolje igralište: Više fizičke aktivnosti – manje izliva besa

Da nam budu zdravi opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja zapravo su sve što deci treba.

Nažalost, danas deca većinu vremena provode sedeći. Gledanje televizije i igranje igrica postale su njihove omiljene aktivnosti, koje su ih prikovale za stolicu i zatvorile u četiri zida.

Upravo zbog manjka kretanja sve više raste broj gojazne dece, pa je u porastu dijabetes tipa 2, koji se nekada javljao nakon četrdesete godine života. Zbog toga stručnjaci preporučuju da deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, a starijoj deci gledanje televizije treba ograničiti na 30 do 45 minuta dnevno. Takođe bi bilo dobro da se uvede dan bez ekrana.

Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vreme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu. Ovo su neke od igara koje deca vole i mogu se njih igrati satima: žmurke, sakrivanje predmeta, igranje košarke pomoću kantice i loptica od papira, igranje balonima, kampovanje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje ili igranje plastelinom… Rezultat će biti opšte veselje i smeh, a vreme će proleteti.

Pustite ih da trče po parku ili livadi

Za vreme lepih dana ne morate razvoziti decu na sve moguće aktivnosti. Imate mnoštvo besplatnih mogućnosti nadohvat ruke. Dovoljno je da detetu omogućite trčanje po parku. Ono jača srce i poboljšava sposobnost tela da svojim ćelijama dostavi potreban kiseonik. Da bi mališan bio jači i zdraviji, dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu ili po drveću, naravno, uz budno oko roditelja.

Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vežbanje vrlo bitno i istezanje. Dete upravo to radi svaki put kada pokušava da dohvati igračku ili vežba špagu. Opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja u prirodi zapravo je sve što deci treba.

Neka se dobro iskaču

Dakle, ako želite da vaša deca budu zdravija, spretnija, da se bolje koncentrišu ili uče, odvedite ih napolje da se iskaču do mile volje. A kao bonus – bolje će spavati, više sarađivati i imati manje ispada besa.

Izvor: Kurir

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Угашен велики пожар у Ужицу, гореле бараке поред фабричког комплекса (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срби гурају бугарски шлепер на путу код Мокре Горе: Десетак возача удруженим снагама помогли возачу који се попречио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Субвенције за мајке за куповину прве некретнине и у 2023. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 4. фебруар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Кикорики“ и „Човек по имену Ото“ – Културни центар Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас киша, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА