11.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Pripremite jabukovo sirće – apsolutni lek iz davnina

Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće, stara je izreka, a tu je jabuku najbolje preraditi u lekovito sirće. Od plodova divljih jabuka dobićete najkvalitetnije lekovito sirće.

„Jedna jabuka dnevno drži doktora dalje od kuće“, stara je engleska poslovica. I na našem području jabuka je cenjena kao voće koje sprečava bolesti, poboljšava imunitet i daje organizmu niz poboljšanja. Plod jabuke sadrži voćne šećere, mnogobrone minerale (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvožđe i druge), razne vitamine, enzime, pektine, celulozna vlakna. Najcenjeniji su plodovi divljih jabuka od kojih se priprema najkvalitetnije jabukovo sirće.

Jabukovo sirće apsolutni izvor zdravlja

Od plodova jabuke dobija se sirće koje je izuzetne lekovite i hranjive vrednosti. Ono sadrži 20 vitamina i minerala, a jedna kašičica sirćeta dnevno je dovoljna da zadovolji potrebe ljudskog organizma. Voćni šećeri iz ploda jabuke se tokom procesa fermentacije pretvaraju u sirćetnu kiselinu. Ukoliko sirće pripremamo od plodova divljih jabuka, dobićemo izuzetno lekovito sirće. Za pripremu ovog sirćeta mogu se koristiti i plodovi sa stabala koja nisu tretirana hemijskim sredstvima.

Sirće pozitivno deluje na ceo ljudski organizam, poboljšava imunitet, čisti krv od toksina, smanjuje pojavu ugrušaka i visokog krvnog pritiska, reguliše holesterol i nivo šećera u krvi. Osim toga, ubija bakterije, gljivice i druge mikroorganizme, pomaže kod pojave prehlade, gripe, upale sinusa, problema sa kožomkosom. Koristi se i kod problema sa gastritisomreumom, zapaljenjem zglobova, ili kada želimo da poboljšamo naše intelektualne i fizičke sposobnosti. Kod starijih ljudi jabukovo sirće sprečava pojavu senilnosti.

Zbog svog antibakterijskog i dezinfekcionog delovanja, izuzetno deluje kod problema sa probavom. Smanjuje pojavu nadutosti, reguliše rad creva, neutrališe toksične bakterije u crevima. Ublažava infekcije urinarnog trakta, a povoljno deluje i kod problema sa disajnim organima. Kod upale grla koristi se razređeno sa vodom za ispiranje usta. U čašu tople vode doda se jedna do dve kašičice jabukovog sirćeta i time se ispere usna šupljina.

U kozmetici se koristi za ublažavanje problema sa bubuljicama, brže zarastanje rana, ogrebotina, čišćenje lica.

Priprema jabukovog sirćeta

Za pripremu jabukovog sirćeta uzimaju se zreli zdravi plodovi, bez znakova oštećenja i oboljenja. Ne koristiti plodove sa stabala koja su tretirana hemijskim sredstvima. Plodove treba dobro oprati, očistiti od peteljki i ukloniti semenu kućicu. Meso ploda iseći na manje komadiće, a plodovi se mogu samleti, izrendati. Ovako pripremljene jabuke, sa sokom koje puste, stavljamo u posudu. Za male količine dovoljna je jedna veća staklena tegla.

Količina šećera zavisi od slatkoće plodova i kreće se od 300 g do 500 g na pet kilograma jabuke. Ukoliko jabuke puste malo soka, možemo dodati manju količinu vode do 0,5 l na pet kilograma jabuke. Tečnosti treba da bude toliko da su jabuke ispod nivoa tečnosti. Obratiti pažnju da posuda ne sme biti ispunjena do kraja, zbog penušanja i stvaranja gasova u toku procesa fermentacije. 1/3 do 1/4 posude treba da je prazna, kako ne bi došlo do curenja.

Fermentacije traje od 10 do 15 dana.

Dobro promešati sadržaj posude i prekriti je gazom. Kontrolisati proces fermentacije. Temperatura utiče na brzinu procesa fermentacije. Posuda treba da je na toplom mestu. Ceo proces fermentacije traje od 10 do 15 dana tokom kojeg se jabuke podižu, a tečnost postaje mutna. U toku fermentacije izdvaja se metil alkohol, pa je posudu potrebno držati u prostoriji sa dobrom ventilacijom ili napolju, kada je toplo vreme. Kada se proces fermentacije završi, jabuke padaju na dno, a tečnost se izbistri.

Na kraju je potrebno sirće procediti. Ukoliko želite bistrije sirće, dovoljno je da tokom 10 dana nekoliko puta procedite sirće. Sirće se čuva u zatvorenim bocama na suvom.

Izvor: agroklub.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla