25.4 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

PRIPREMA I ODRŽAVANJE SKIJA

Da biste u potpunosti uživali u odmoru na planini i skijanju, neophodno je adekvatno pripremiti skije. Većinu sitnica povezanih s pripremom ski-opreme svaki skijaš može obaviti sam. Sve ostalo, a tiče se popravki i svega onog za šta niste sigurni kako se radi, najbolje je poveriti adekvatnom servisu. Za ono što sami možete uraditi kako biste pripremili ski-opremu potrebno vam je malo dobre volje, nešto alata i malo materijala.

Pre samog izlaska na sneg treba uraditi sledeće: naoštriti rubove skija, namazati klizne površine i podesiti vezove (ovo je najbolje prepustiti ski-servisu). Od alata i materijala koji vam trebaju za sve to tu su metalni i plastični strugači, turpije (gruba i fina), brusni papir (najbolje br. 280), poliesterski štapići, pegla, aceton ili nitro razređivač, voskovi i nekoliko krpica.

Nove skije treba obraditi pre prve upotrebe, kako bi se njima lakše upravljalo. Skije treba po celoj dužini blago izbrusiti brusnim papirom, pod uglom od 45 stepeni, a zatim turpijom (što finija turpija ili brusni papir) treba istupiti čelični rub skija (kantne), oko 20 cm u gornjem delu skija i 10 cm u donjem delu. Klizni deo skija treba očistiti strugačem (najbolji je metalni), a podloga se nakon toga očisti krpom koju ste prethodno natopili sredstvom za čišćenje. Popravka klizne obloge najbolje se radi zalivanjem oštećenih delova topljenjem polietilenskih štapića, a višak polietilena je najbolje skinuti metalnim strugačem. Rubove na kliznoj oblozi treba obrusiti turpijom tako da se klizna obloga izravna s čeličnim rubovima. Kantne skija bruse se turpijom pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kliznu oblogu. Vosak se na kliznu oblogu nanosi nakon što se ona očisti krpom namočenom u sredstvo za čišćenje. Prilikom nanošenja voska treba voditi računa o uputstvu za upotrebu. Vosak se može naneti i peglom, ali se mora paziti na temperaturu grejnog tela, kako se ne bi oštetila klizna obloga i uništio vosak. Višak nanetog voska odstranjuje se s klizne obloge plastičnim strugačem, a onda se podloga fino ispolira krpicom.

Po završetku skijaške sezone, opremu treba zaštititi i očistiti. Skije treba očistiti i naneti na kliznu površinu sloj voska, kako bi se sprečilo delovanje korozije. Ako nemate ništa drugo, možete skije oprati i osušiti krpom, nakon čega ih treba uvezati i ostaviti u uspravnom položaju. Rubove skija najbolje je zaštititi od korozije premazivanjem krpom natopljenom parafinom, vazelinom ili mašinskim uljem. Vezove takođe treba očistiti i zaštiti prskanjem spreja, najbolje WD-40.

Ovako pripremljene i zaštićene skije jedino garantuju brzu i bezbednu vožnju. Takođe, ovim merama produžavate životni vek skija, koje nisu jeftine i ne kupuju se svake skijaške sezone, već su napravljene da traju. Ako vam je sve ovo prethodno navedeno komplikovano ili niste sigurni kako biste vi to uradili, najbolje je skije i opremu odneti u neki ski-servis pre kretanja na planinu ili nakon dolaska na nju, kako bi za to obučeni serviseri izvršili sve potrebne opravke i podešavanja vaše opreme.

Izvor: Krstarica.com/Autor: Dragomir Vlajsević

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla