13.5 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Prioritet opštine Čajetina – očuvanje i zaštita izvorišta

Na trećoj Međunarodnoj konferenciji Društva vodna agencija održanoj u Sloveniji bilo je dosta reči o problemima sa kojima se sve veći broj država u svetu susreće u težnji da očuva i zaštiti vodene resurse. Srbija je još uvek jedna od malobrojnih zemalja u kojoj se i dalje za piće može koristiti voda sa česme i u kojoj izvorišta nisu u privatnom vlasništvu. U čajetinskoj opštini, koja je bogata i termalnim vodama, dosta godina unazad izdvajaju se značajna sredstva za istraživanje novih izvorišta u svrhu boljeg vodosnabdevanja celokupnog stanovništva opštine.

Jedan od prioriteta projekta „Vodni agent“ jeste ostvarivanje međunarodne saradnje u što kvalitetnijem delovanju na zaštiti vode i vodnih resursa. Osim očuvanja vode od zagađenja u kojem, na žalost, ljudski faktor ima najveću negativnu ulogu, sve veći problem postaje i uzurpiranje i eksploatacija izvorišta .

„Trend je u svetu da se privatizuju izvori i privatizuju ih velike multinacionalne kompanije koje od distribucije vode prave veoma unosan biznis“, kaže Rade Jovanović, dir. JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, jedan od učesnika Konferencije u Ljubljani. „Neke zemlje već nemaju uopšte u svom vlasništvu izvorišta vode na svojoj teritoriji. Dakle, voda koja je najznačajniji prirodni resurs u mnogim zemljama prelazi u ruke multinacionalnih kompanija i prodaje se po basnoslovnim cenama tako da lokalno stanovništvo nema pristup vodi, već se ta voda flašira i prodaje po celom svetu“.

O ovom problemu su na međunarodnoj konferenciji Društva vodna agencija govorili predstavnici Belgije. Na žalost, trend privatizovanja izvorišta sve je rašireniji pa je ova konferencija bila pravo mesto na kojem se traže zajednička rešenja u cilju ostvarivanja međunarodne saradnje na zaštiti vodnih resursa. Što se tiče opštine Čajetina, godinama unazad izdvajaju se značajna sredstva za istraživanje novih izvorišta u svrhu boljeg vodosnabdevanja celokupnog stanovništva opštine.

„Opština Čajetina i KJP „Vododvod“ su svesni problema i nećemo dati naše izvore i načine vodosnabdevanja. Tu je prvenstveno naša akumulacija u Ribnici i izvori koje imamo u našim mesnim zajednicama. Naš cilj je da napravimo jedan integrisani sistem vodosnabdevanja, da sva ta izvorišta kojima raspolažemo na neki način spojimo, da sutra bilo gde, u bilo kom selu da nestane vode, može da se iz nekog drugog sela preusmeri voda. Idemo ka tome da opština Čajetina i KJP „Vododvod“ aktivno učestvuju u umrežavanju tih izvorišta i da voda bude dostupna svim građanima.“

U prilog ovoj priči, čija je suština zaštita vode, ide i realizacija projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla