13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Prioritet opštine Čajetina – očuvanje i zaštita izvorišta

Na trećoj Međunarodnoj konferenciji Društva vodna agencija održanoj u Sloveniji bilo je dosta reči o problemima sa kojima se sve veći broj država u svetu susreće u težnji da očuva i zaštiti vodene resurse. Srbija je još uvek jedna od malobrojnih zemalja u kojoj se i dalje za piće može koristiti voda sa česme i u kojoj izvorišta nisu u privatnom vlasništvu. U čajetinskoj opštini, koja je bogata i termalnim vodama, dosta godina unazad izdvajaju se značajna sredstva za istraživanje novih izvorišta u svrhu boljeg vodosnabdevanja celokupnog stanovništva opštine.

Jedan od prioriteta projekta „Vodni agent“ jeste ostvarivanje međunarodne saradnje u što kvalitetnijem delovanju na zaštiti vode i vodnih resursa. Osim očuvanja vode od zagađenja u kojem, na žalost, ljudski faktor ima najveću negativnu ulogu, sve veći problem postaje i uzurpiranje i eksploatacija izvorišta .

„Trend je u svetu da se privatizuju izvori i privatizuju ih velike multinacionalne kompanije koje od distribucije vode prave veoma unosan biznis“, kaže Rade Jovanović, dir. JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, jedan od učesnika Konferencije u Ljubljani. „Neke zemlje već nemaju uopšte u svom vlasništvu izvorišta vode na svojoj teritoriji. Dakle, voda koja je najznačajniji prirodni resurs u mnogim zemljama prelazi u ruke multinacionalnih kompanija i prodaje se po basnoslovnim cenama tako da lokalno stanovništvo nema pristup vodi, već se ta voda flašira i prodaje po celom svetu“.

O ovom problemu su na međunarodnoj konferenciji Društva vodna agencija govorili predstavnici Belgije. Na žalost, trend privatizovanja izvorišta sve je rašireniji pa je ova konferencija bila pravo mesto na kojem se traže zajednička rešenja u cilju ostvarivanja međunarodne saradnje na zaštiti vodnih resursa. Što se tiče opštine Čajetina, godinama unazad izdvajaju se značajna sredstva za istraživanje novih izvorišta u svrhu boljeg vodosnabdevanja celokupnog stanovništva opštine.

„Opština Čajetina i KJP „Vododvod“ su svesni problema i nećemo dati naše izvore i načine vodosnabdevanja. Tu je prvenstveno naša akumulacija u Ribnici i izvori koje imamo u našim mesnim zajednicama. Naš cilj je da napravimo jedan integrisani sistem vodosnabdevanja, da sva ta izvorišta kojima raspolažemo na neki način spojimo, da sutra bilo gde, u bilo kom selu da nestane vode, može da se iz nekog drugog sela preusmeri voda. Idemo ka tome da opština Čajetina i KJP „Vododvod“ aktivno učestvuju u umrežavanju tih izvorišta i da voda bude dostupna svim građanima.“

U prilog ovoj priči, čija je suština zaštita vode, ide i realizacija projekta Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla