август 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„Primarna selekcija otpada – temelj održivog upravljanja“

Stalna konferencija gradova i opština krajem prošle godine je, u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka Evropskoj Uniji – Druga faza“, prihvatila projekat opštine Čajetina, koji ima za cilj podizanje kapaciteta lokalne samouprave u oblasti zaštite životne sredine. Tim povodom na Zlatiboru je održana dvodnevna radionica, gde su se članovi ekspertskog tima sastali sa predstavnicima lokalne samouprave, komunalnih preduzeća, i drugih organizacija uključenih u ovaj projekat, kako bi zajednički doneli odluku o njihovim daljim koracima.

Svrha dvodnevne radionice koja nosi naziv „Primarna selekcija otpada – temelj održivog upravljanja“ bila je da okupi predstavnike svih zainteresovanih strana u sistemu stvaranja i tretmana nastalog otpada, kao i uspostavljanje zajedničkog dogovora oko pripreme plana i izrade koncepcije održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine Čajetina na duži niz godina.

konferencija „Mi smo se okupili, pre svega, zbog teme koja je jako bitna za opštinu Čajetina, koja želi da postane prva Eko opština u Srbiji, a to je primarna selekcija otpada. Ova radionica želi da pruži informacije baš na tu temu. Bitno je što smo okupili ne samo predstavnike opštinske uprave, već i komunalnih preduzeća, Regionalnog centra „Duboko“ i pored njih nevladin sektor, koji je ključan u ovom radu, jer bez njih ne možemo da radimo sa građanima“, rekla je Jana Pavlović, ispred Stalne konferencije gradova i opština.

Osnovni zadatak članova ekspertskog tima je da kroz realizovanje radionice pruže stručnu pomoć već formiranom lokalnom timu, koji će raditi na realizaciji projekta.

konferencija2„Mi smo svesni svih svojih prednosti koje imamo kao Region, ali i kao Opština jer smo dosta odmakli u oblasti upravljanja otpadom. Ali, pored prednosti mi smo svesni i svojih problema. Pošto smo ih već identifikovali, potrebno je da nađemo rešenja koja će biti dobra i funkcionalna za naše građane, kako bismo postigli taj primarni cilj a to je prva ekološka opština u Srbiji“, ističe Vera Blagojević iz KJP „Zlatibor“, član projektnog tima.

Velimir Mitrović, nacionalni konsultant na projektu kaže da je veliki optimista i da će se ovaj projekat uspešno sprovesti. Kako dodaje opština Čajetina ima veliki potencijal jer ima dobar sistem upravljanja otpadom. Ali, to je klasičan sistem koji podrazumeva sakupljanje otpada i odvoženje na Regionalnu deponiju Duboko, te je u planu da se otpad transformiše u korisne materijale.

„U kontaktu sa ljudima ovde sam shvatio da postoji ozbiljna volja, namera i zrelost da se to uradi. Opština Čajetina ima i solidan finansijski potencijal da sve to može da iznese. Sa druge strane, ovde na Zlatiboru imamo ogroman kapital u jednom turističkom poslu, koji okuplja ljude visokog standarda, visokih ciljeva i visokih kriterijuma koji će nam sigurno pomoći da ovaj kraj učinimo jednim od najnaprednijih u procesima zaštite životne sredine uopšte, a posebno u procesu upravljanja otpadom“, zaključuje Mitrović.

Podsećamo pomenuti projekat finansira Kraljevina Švedske a realizuje se uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština.

Izvor:zlatiborpress.rs/Dragana Rosić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla

Danas na Žestivalu Dečija olimpijada i predstava za decu „Zeka lepotan“

Oglasna Tabla

Hit zimnica za prave gurmane: Cepkanu papriku pravićete svake godine

Oglasna Tabla