Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Primamljiva Požega

Kružni trg je glavno obeležje Požege. Nastao je onda kada je Knez Miloš 1832.godine poslao Lazu Zubana da pored reke Skrapež formira naselje. Sekretar kneževe kancelarije zadatak je obavio  ovako: pobio je kolac i za njega vezao dug konopac, pa njegovim krajevima nacrtao krug. Oko tog krug zatim su nicale kuće, kafane, mehane, dućani, a sam centar ulepšava  spomen-česma od belog kamena.

Kružni trg je pre 2 godine dobio moderniji izgled, a proglašen je i za najlepši trg u Srbiji.  Prema projektu Požežanke Dragane Stefanović u krug kneževog arhitekte Zubana, smeštene su 3 fontane sa rasvetom u boji, 2 amfiteatra, letnja pozornica namenjena raznim manifestacijama, kružna promenada i dosta zelenila koje okružuje popločan trg. Ovaj simbol grada krase i prelepe bašte kafića raspoređenih u krug oko trga. Tu su i butici, pekare, pošta, menjačnice…Ipak, trg je najlepši onda kada se na njemu okupe maturanti, kada se održavaju koncerti, različite manifestacije, kada je prepun ljudi.

Spomen – kompleks Miloša Obrenovića nalazi se u Miloševom rodnom selu Gornja Dobrinja. Tu se može videti čardak Miloša Obrenovića, njegov spomenik, crkva i spomen česma.

Muzej železnice nalazi se na Železničkoj stanici u Požegi. Izloženo je više od 500 eksponata uzanog koloseka, brojne lokomotive, a neke su čak iz osamdesetih godina 19. veka.

Crkva brvnara se nalazi u selu Gorobilje. Potiče iz 18. veka i jedan je od najstarijih objekata u tom kraju. 

Manifestacije: Radovanovo kolo –  je takmičenje trubačkih orkestara u sviranju kola, Štraparijada je takmičenje u vuči balvana konjima, Moravska regata, Interakcija je međunarodni studentski filmski kamp, Likovna kolonija u Prilivcu u crkvi rođenja Presvete bogorodice…

Požega ima 2 hotela, 2 prenoćišta i raznovrstan privatni smeštaj. U opštini je razvijen  i seoski turizam.

Što se hrane tiče tamo  možete  uživati u različitim specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje. Posebno su interesantna tradicionalna jela ovih krajeva koja se još uvek pripremaju i poslužuju u pojedinim ugostiteljskim objektima. Na meniju su: kačamak, proja, projara, pršuta,domaći sir i kajmak, čvarci, sarma i nezaobilazno slatko od šljive i bele trešnje. Uz sve to, svakako, probajte i čuvenu pitu od malina, vanilice i salčiće.

Požega je grad duge istorije I prirodnih lepota u kojem svako za sebe može naći ponešto. Nalazi se  u jugo- zapadnoj Srbiji, na raskrsnici puteva za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Centralnu Srbiju. Od Beograda je udaljena 180 km, a od Tare, Zlatibora i Divčibara po 45 km.

Požega je podneblje prostranih šuma, bistrih potoka, čistih planinskih reka, izvorišta mineralnih voda, a čuvena je i po rodu kvalitetne šljive, po kojoj je i jedna od rakija dobila ime. U turističkom smislu Požega nudi: očuvanu prirodu, blagu klimu, čist vazduh, nezagađene reke, bogatu floru i faunu…

Izvor: utnv.org

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Удружење грађана Златиборски круг – акција набавке шпорета за старицу која живи сама

ОГЛАСНА ТАБЛА

За помоћ се пријавило 607.000 младих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Учитељ Сава учи ђаке пеглању и другим кућним пословима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Забрана мобилних телефона на часовима?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичани забринути за будућност Ђетиње (ФОТО+ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Златибора и Требиња свечано озваничиле сарадњу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мокра Гора домаћин 6. туристичке конференције „Западна Србија”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 3. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ОСИ

ОГЛАСНА ТАБЛА