12.4 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Prijem za učesnike trening programa „Lokalna samouprava bazirana na ljudskim pravima“

U sredu je u Gradskoj kući u Užicu održan prijem i prezentacija za predstavnike švedskog Međunarodnog centra za lokalnu demokratiju (ICLD) i lokalnih samouprava iz Gruzije. Oni su učesnici radionice Internacionalnog trening programa koji se održava na Zlatiboru od 16-20. aprila.

Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju (ICLD), čije aktivnosti su podržane od strane Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA), po treći put organizuje Internacionalni trening program namenjen zemljama Balkana i Istočne Evrope. Cilj Programa je podsticanje decentralizacije jedinica lokalne samouprave, razvoj lokalne demokratije i usmeravanje lokalnih i regionalnih institucija u pravcu podizanja kvaliteta usluga javne uprave usmerenih prema građanima, u skladu sa evropskim principima dobre uprave.

Tim iz Užica, sačinjen od predstavnika Grada Užica, Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, Gradskog udruženja slepih i slabovidih i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, je 2017. godine selektovan kao jedini predstavnik balkanskih zemalja za nefinansijsku podršku razvoju projektne ideje u oblasti socijalnog preduzetništva, sa fokusom na uspostavljanje inovativnih modela za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnika, Nemanja Nešić, pozdravio je prisutne, predstavio osnovne informacije o Gradu i održao prezentaciju na temu podrške lokalne samouprave organizacijama civilnog društva i stvaranja uslova za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Menadžeri Međunarodnog centra za lokalnu demokratiju zaduženi za realizaciju Programa, Ana Hedlund i Astrid Nunjez, navele su da je osnovna svrha programa razmena ideja iz zemalja u okruženju, kao i podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti u procesima odlučivanja. Pozdravile su podršku lokalne samouprave inicijativama u oblasti socijalne inkluzije i skrenule pažnju na potrebu za kontinuiranim procesom brige o pravima ranjivih grupa stanovništva, koji je na relativno visokom nivou u Švedskoj.

Ana Hedlund, menadžer Centra, iznela je podatak da oni u celom svetu rade na promociji jačanja lokalnih samouprava i zajednice:

„U Švedskoj ima 290 lokalnih samouprava, neke su unapedile svoj rad, neke i nisu, ali nije cilj da se one upoređuju već da razmenom iskustava uče i unapređuju“ i dodala da čak ni Švedska nije u dovoljnoj meri unapredila odnos prema osobama sa invaliditetom, a kao primer je navela da neke stambene zgrade nisu prilagođene potrebama osobama sa invaliditetom:

„Često dobijamo kritike od Evropske Unije na taj račun. Takođe, kritkuju nas i da rodna ravnopravnost nije na nivou koliko bi oni voleli da bude. Zato smo i ovde da učimo jedni od drugih.“

Predstavnik projektnih timova iz Gruzije i zamenik gradonačelnika opštine Zugdidi, Revaz Barbakadze, naglasio je doprinos ICLD-ovih programa unapređenju ljudskih prava i osvrnuo se na položaj ranjivih kategorija stanovništva Gruzije, koja je pre četiri godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije.

Užički tim je jedini iz Srbije koji je ušao u ovaj program sa projektom  „Stvaranje uslova za održivi model za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“:

„Užički projekat, koji se našao u okviru ovog programa, podrazumeva stvaranje uslova za održivi model zapošljavanja osoba sa invaliditetom u našem gradu. Ovo je druga sesija, a na prvoj, koja je održana prošle godine u Švedskoj, prikazani su primeri dobre prakse iz naše oblasti zapošljavanja. U septembru se očekuje finiširanje posla i izrada projektnih predloga sa kojima ćemo konkurisati kod inostranih i domaćih donatora.“ – rekao je Čedomir Cicović i naveo da su već upoznati sa nekim modelima koji imaju pozitivne rezultate kod zapoljavanja OSI.

Projekat u oblasti društvene inkluzije i podsticanja zapošljivosti osoba sa invaliditetom predstavljaće priliku za uspostavljanje novih partnerstava i pokretanje sistemskih promena u ključnim sektorima koji utiču na položaj socijalno marginalizovanih grupa.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla