ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Prijem za dobrovoljne davaoce krvi

Povodom 14. juna Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u Svečanoj sali Gradske kuće upriličen je tradicionalni prijem za dobrovoljne davaoce krvi iz našeg grada. Njima su uručeni pokloni Crvenog krsta Užice, a prijemu su ove godine prisustvovali i učenici koji su osvojili prva tri mesta na likovnom i literarnom konkursu ” Krv život znači”.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, svim davaocima čestitala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Danas smo u Gradskoj kući ugostili dobrovoljne davaoce krvi i zahvalili im se na njihovom nesebičnom davanju u svakom trenutku. Kao zdravstveni radnici odlično znamo koliko je neophodno da u svakoj situaciji imamo dovoljne količine krvi, odgovarajući krvnih grupa. U ime gradskog rukovodstva želim da im čestitam ovaj dan i želim im da i dalje ostanu tako humani ljudi, koji zaistaju znaju koliko je važno da daju krv jer tim činom spašavaju ljudske živote. Posebno smo zahvalni što su se i u prethodnoj kovid godini dobrovoljni davaoci odazivali na svaki poziv. Ponosni smo i na to što postoje oraganizacije u našem gradu poput Crvenog krsta Užice, koje promovišu dobrovoljno davanje krvi i svakodnevno regrutuju u svoje redove mlade ljude.”

Mihailo Obradović, predsednik komisije za davaoce krvi ispred Crvenog krsta Užice zahvalio se dobitnicima priznanja i svim davaocima krvi koji su u ovoj teškoj situaciji davali krv i spašavali živote svojih sugrađana.

“Crveni krst Užica na sve načine radi da poboljša davanje krvi u Užicu, a akcenat je na mladim davaocima. Iako je u odnosu na period pre pandemije opao nivo davalaštva iz straha zbog bolesti, kako se pandemija smiruje tako se i davaoci vraćaju ponovo da daju krv, a sa početkom nove školske godine sigurno će i mladi nastaviti da učestvuju u tom najhumanijem činu.”

Da lakša infekcija kovidom 19 ili vakcina protiv kovida nisu prepreka za davaoce potvrdila je doktorka Ivana Filipović iz Službe za transfuziju krvi OB Užice. I ona je svim davaocima čestitala njihov dan i izrazila zahvalnost što su uvek, a naročito tokom kovid godine bili tu kada je bilo najpotrebnije.

“Iza nas je veoma teška godina za ceo Zdravstveni sistem, naši lekari i tehničari su radili u kovid jedinicama, ali mi nismo prekidali naše aktivnosti. Prošle godine smo zbog pandmije morali da se iselimo iz bolnice, da nađemo neko sigurno utočište, to je bio Crveni krst. Uspeli smo da prebrodimo sve nevolje koje smo imali, zahvalna sam svim ljudima koji su se odazivali na naše lične pozive i pomogli da spasemo neku situaciju”.

Među dobitnicima ovogodišnjih priznanja je i Aleksandar Ječmenica. Krv je dao 46 puta.

“Kada sam prvi put dao krv nisam sigurno bio svestan u tom momentu koliko to znači. Kada me je sledeći put prijatelj pozvao da dam krv za njemu blisku osobu, tek tada sam shvatio da davanje krvi znači život. Danas sam veoma ponosan na 46 davanja krvi i siguran sam da ću krv davati sve dok to bude moguće.”

Kao srednjoškolac krv je počela da daje i dr Mirjana Kokošar ginekolog u Opštoj bolnici Užice. Kasnije kada se zaposlila kao lekar imala je najjasniju sliku o značaju davalaštva.

“Žena koja donosi na svet život nije nikad bliža smrti nego u tom momentu, vrlo često se dešava da imamo probleme krvarenja koja ne mogu da se zbrini na drugi način osim davanja krvi i krvne plazme što nam sve omogućava naša transfuzija koja je i naš prvi saradnik.

Priznanje za nesebičan doprinos, a povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi dobili su i Danica Ljubičić, Milisav Ristivojević, Danijela Novaković, Bojan Živković, Dragan Tomić, Jelena Božović i Zoran Jovičić.

Prigodne poklone Crveni krst Užice obezbedio je i za učenike koji su osvojili neko od prva tri mesta na literarnom i likovnom konkursu ” Krv život znači”.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda nagrađeni su likovni radovi Nevene Milovanović iz OŠ “Miodrag Milovanović Lune”, Ive Grbić iz “Prve osnovne škole” i Alekse Davidovića učenika “Prve osnovne škole”. U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto osvojila je Dunja Pavlović iz OŠ “Slobodan Sekulić”, drugo Lena Kovačević iz OŠ “Nada Matić”, a treće Milica Nedović iz OŠ “Slobodan Sekulić”.

Najbolji literarni rad napisao je Lazar Novaković iz “Prve osnovne škole”, druga je Neda Milosavljević iz OŠ “Stari Grad”, a treća Magdalena Babić iz OŠ “Miodrag Milovanović Lune”.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ove godine obeležava se pod sloganom “Neka svako srce kuca”, a najlepšu poruku sugrađanima poslao je upravo Lazar Novaković autor prvonagrađenog rada.

“Zato i vas sada sve pozivam da dobrovoljno date krv. Ne dozvolite da transfuzije budu prazne, nego da pune krvi čekaju pacijenta. Nikada ne možemo biti sigurni kada će ona nekome zatrebati, budimo humani. I znajte ljudi, krv život znači.”

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа