5.5 C
Uzice
новембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

PRIJAVITE BAHATE UTERIVAČE

Građani koji iz bilo kog razloga upadnu u finansijku krizu zbog koje nisu u stanju da redovno plaćaju rate za kredite, tarifne pakete mobilnih operatera ili druge račune trebalo bi da znaju da uterivači dugova nemaju pravo da im prete, maltretiraju ih i ucenjuju, prenosi Kurir u štampanom izdanju.

Naime, banke, mobilni operateri i preduzeća sve češće angažuju agencije za naplatu potraživanja da u njihove ime nateraju dužnike da plate zaostale obaveze, ali pozivi ovih agenata neretko postaju noćna mora građana. Među njima je čitateljka Kurira, samohrana majka Jovana Milošević, koja se požalila da od uterivača trpi pravu torturu.

,,Svesna sam da dug za mobilni telefon koji sam kupila ćerki za 18. rođendan moram da izmirim i od toga ne bežim. Ali uterivači me zovu skoro svaki drugi treći dan, ne biraju vreme, a ni rečnik. Najčešće zovu kad sam na poslu, što je vrlo frustrirajuće jer ceo neprijatan razgovor slušaju i moje kolege. Prete da će mi blokirati platu ili doći u kuću da zaplene stvari. Iako ih uveravam da ću dug platiti čim legne plata, oni me još 15 puta zovu i prete mi da će zbog dodatnog kašnjenja dug biti povećan”, priča očajna Jovana.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva ističe da uterivači dugova na taj način čine krivično delo i da građani treba da ih prijave prvo onima koji su ih angažovali, a potom i NBS ili policiji.

,,Oni moraju da se pridržavaju istih zakonskih normi kao banka ili operater. Uslovi naplate ne smeju da budu gori od onih koje klijent već ima, odnosno ne smeju da traže više novca nego što iznosi dug. U komunikaciji ne smeju da prete, budu vulgarni, ucenjuju, ne smeju da se služe elementima iznude, jer sve to predstavlja krivično delo”, kaže Gavrilović.

On dodaje da je ne zakonito i zvanje rodbine i razgovori s maloletnom decom i komšijama i napominje da kompanija nikako ne bi trebalo da zovu telefonom dužnike, već da mu se prvo obrate pisanim putem.

,,Ako ne dođe do realizacije naplate, tek onda bi trebalo da preduzimaju druge zakonske radnje”, kaže Gavrilović. On upozorava i da uterivači dugova od mobilnih operatera moraju i da otkupe dug, a od banaka ne smeju, već za njih mogu uslužno da zovu klijente i naplaćuju dugove.

Stav advokata: Uterivači su u sivoj zoni

Advokat Vojin Biljić ističe da je diskutabilno koliko je postojanje agencija za uterivanje dugova u Srbiji legitimno:

,,Pravnu pomoć kompanijama i bankama treba da pružaju advokati ne vidim nijedan osnov po kom oni moje lične podatke, uključujući i broj telefona, daju na uvid trećim licima koja nisu njegovi punomoćnici. Angažovanje uterivača je skandalozno i predstavlja sivu zonu, a cilj im je da se građani uplaše. Ako zovne rođaka i kaže da imate dug, on narušava i vaše pravo na privatnost, što predstavlja povredu ustavnog prava.

Izvor: Kurir/ilustracija:ocdn.eu

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla