ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Пријаве за пријемне на факултетима још данас, полагање од 26. до 30. јуна

Пријављивање кандидата за полагање пријемног испита на већини факултета Универзитета у Београду још данас,  а како је најављено, пријемни испити ће се одржавати од 26. до 30. јуна, зависно од факултета.

Највеће интересовање је за Факултет организационих наука, за који се након другог дана пријавило 2.536 кандидата, а како се наводи на сајту факултета пријемни испит ће се одржати 28. и 29. јуна. 
Електротехнички факултет Универзитета у Београду пријемни испит организује 26. и 27. јуна, а кандидати ће полагати тестове из математике и физике. 
На Архитектонском факултету Универзитета у Београду последњи дан пријаве за полагање пријемног испита је данас, објављено је на сајту факултета. 
Кандидати који желе индекс Факултета спорта и физичког васпитања пријемни испит полагаће 28. и 29. јуна, а у протоколу полагања овог испита који је објављен на сајту Факултета наводи се да ће кандидати првог дана полагати тест информисаности о физичком васпитању и спорту, а након тога на базену СРЦ Милан Гале Мушкатировић полагаће тест пливања и специфичних моторичких вештина и способности у води. 
Пријаве за полагање пријемног испита на Правном факултету Универзитета у Београду завршавају се данас, листа пријављених кандидата биће објављена сутра, а како се наводи на сајту Факултета пријемни испит ће се одржати 28. јуна. 
Кандидати заинтересовани за студирање на Учитељском факултету Универзитета у Београду, за полагање пријемног испита могу да се пријаве данас до 13.00 сати, а пријемни испит је из два дела. 
Наиме, на Учитељском факултету тест из Провере склоности и способности (говорне, музичке и физичке) полагаће се 26. и 27. јуна, а они који положе полагаће пријемни испит 29. јуна који садржи Тест из српског језика и књижевности као и Тест из опште културе и информисаности. 
На Машинском факултету Универзитета у Београду, како је најављено на сајту факултета, рок за пријаве за полагање пријемног испита је сутра, а кандидати заинтересовани за студијски програм Информационе технологије у машинству пријемни испит из предмета Математика полагаће 28. јуна, док ће они заинтересовани за студијски програм Машинско инжењерство математику полагати 29. јуна. 
Како је саопштио Ректорат Универзитета у Београду, током прва два дана пријаве за полагање пријемног испита, осим Факултета организационих наука Универзитета у Београду, према прелиминарним подацима, велики број пријављених је на Економском факултету (1.935), Правном (1.397) и Електротехничком (1.215).
Следе Грађевински факултет са 1.170 пријављених кандидата, Фармацеутски (1.160) и Медицински са 990 заинтересованих будућих студената.
За Архитектонски факултет након другог дана пријавило се 719 кандидата.
Према подацима који су до сада објављени на сајту Универзитета у Београду, на неким факултетима има мање пријава за полагање пријемног испита у односу на укупан број слободних места (буџетских и самофинансирајућих).
Наиме, на Рударско – геолошком факултету УБ до сада се пријавило 95 кандидата а број слободних места је 316, на Пољопривредном факултету УБ број заинтересованих кандидата је 310, а број слободних места 790. 
Шумарски факултет УБ жели да упише 110 кандидата, а број слободних места је 340, а заинтересованих за Економски факултет УБ је 1120, на ком је број места 1320. 
Од 1400 места на Правном факултету УБ, интересовање је за сада за показало 877 канидата, док је за нешто мање 1393 слободна места на Филолошком факултету УБ интересовање показало 474 кандидата. 
Факултети на којима је до сада пријављено најмање кандидата су Физички факултет УБ – пријемни жели да полаже њих 57, као и на Факултету за физичку хемију УБ где се до сада за полагање пријемног пријавило 27 кандидата. 

Влада Србије донела је раније одлуку да у академској 2023/24. години у прву годину студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних студија на државним универзитетима и факултетима у њиховом саставу, на терет буџета буду уписана 17.822 студента, на нивоу целе земље.
О трошку државе у прву годину студијских програма мастер академских студија може се уписати 6.618 студената, а на прву годину докторских академских студија њих 954. У односу на претходну годину, то је за 169 више. На струковне студије, из буџета, може се уписати 4.721 студент.

У складу са законом, аутономијом универзитета и дозволом за рад, свака високошколска установа доноси одлуку о броју самофинансирајућих студената.

Извор: ГЗС
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај