5.3 C
Uzice
април 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Prijava kriminala uskoro i preko aplikacije

Specijalna aplikacija za mobilne telefone „krajm stopers” pomoću koje će građani moći da prijavljuju tuđe prljave poslove počinje u decembru sa radom u Srbiji, piše „Politika“.

Preko ove aplikacije (Crime stoppers), koja već vise godina postoji u svetu, građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu naknadu.

Prema pravilima „krajm stopersa“, saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada. Uobičajen iznos je do hiljadu dolara, a novac obezbeđuje centrala „krajm stopersa“ iz Amerike.

Suština projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe prljave poslove, navodi list.

Primera radi, kada građanin putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju odmah dobija povratnu poruku i svoj „kod“ preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija „Krajm stopers global solušns“.

Direktor ovog instituta Orhan Dragaš kaže za „Politiku“ da je „krajm stopers“ nevladin projekat i dodaje da je uveren da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.

„Iskustvo u Americi, Britaniji, Zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postoje „krajm stopersi“, je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete“, navodi Dragaš.

On naglašava da ni novac, ni nagrade, ni bilo koji drugi aspekt rada „krajm stopersa“ nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.

Tanjug/foto:profimedia

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

5 recepata za posne pizze koje morate probati

Oglasna Tabla

“Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije”: Najrodoljubivija pesma ikada napisana

Oglasna Tabla

Književni festival „Na pola puta“

Oglasna Tabla