ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Prihod od poskupljenja vode biće utrošen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (VIDEO)

Gradsko veće prihvatilo je zahtev „Vodovoda“ i odobrilo povećanje cena vode i kanalizacije od 18%. Ovo poskupljenje uslovljeno je većim troškovima koji nastaju kod prerade vode u novom postrojenju i direktno utiču na njenu cenu koštanja, ali i zbog potrebe da se krene u rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Član Gradskog veća za javna preduzeća Ivan Stanisavljević

Prema rečima člana Gradskog veća za javna preduzeća Ivana Stanisavljevića odluka Nadzornog odbora koju je gradsko rukovodstvo prihvatilo opravdana je time da su troškovi proizvodnje vode znatno veći u odnosu na prethodni period.

„Sama fabrika vode, koja je jedna od najsavremenijih, koristi određene metode koje povećavaju cenu vode nego što je to bilo ranije. Takođe, razlog za povećanje cene vode je taj što želimo da finansijska sredstva, odnosno finansijski efekat koji će ovo povećanje vode ostvariti uložimo direktno u zamenu infrastrukture, tačnije dotrajale vodovodne mreže. Na ovaj način će se napraviti neke uštede koje će sprečiti stalne kvarove.“

Konferencija za medije povodom odluke Gradskog veća o povećanju cene vode za 18%.

Gepostet von UŽICE – OGLASNA TABLA am Mittwoch, 30. September 2020

Stanisavljević je naveo da je u prethodnom periodu Skupština grada Užica usvojila finansijski plan poslovanja JKP“Vodovod“ koji sadrži planirano povećanje cene vode od 15%, što znači da je cena vode trebala da bude veća od 01. januara 2020. godine. Zbog pandemije prouzrokovane virusom Kovid 19, donošenje te odluke je odlagano.

„Povećanje od 18% praktično košta oko 150 dinara po domaćinstvu, koliko će račun za prosečnu potrošnju u jednom domaćinstvu biti uvećan. Smatramo da pored efekata koje ćemo dobiti sa povećanjem ove cene, neće biti veliki udar na budžete naših sugrađana“- rekao je Stanisavljević i dodao da je cena vode za privredu koja je smanjena 2016. godine za 25%, sa ovim povećanjem manja nego što je bila u tom periodu. Do aprila 2016. godine izdvajalo se 127,42 dinara za vodu, a za kanalizaciju 31,86 dinara, sa povećanom cenom od 18% ta cena je sada 118,78 dinara za vodu, odnosno 29,70 za kanalizaciju što, kako navodi, pokazuje da to povećanje nije ekonomski neopravdano u ovom trenutku.

Postrojenje za prečišćavanje vode „Petar Antonijević“

Direktor JKP „Vodovod“ Duško Ljujić rekao je da cena vode koja je bila do sada nije davala ni ostavljala mogućnosti „Vodovodu“ da iz te cene može bilo šta ozbiljnije raditi na rekonstrukciji, obnovi vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Direktor JKP Vodovod Duško Ljujić

„Gledali smo da to povećanje cene vode ne bude udar na kućni budžet, u proseku domaćinstvo u Užicu troši nekih 14 kubika vode, sa tim povećanjem vode to je nekih 150 dinara po mesečnom računu. Smatramo da to nije veliki izdatak, a za „Vodovod“ će to značiti dodatnih 30 miliona dinara koje će moći da uloži u infrastrukturu, u obnavljenje vodovodnih i kanalizacionih linija.

Ova cena je u proseku nivoa cena koji su u sličnim vodovodima i sličnim gradovima. Prosečan račun koji će građani Užica plaćati za 14 kubika vode koliko prosečno troše po novim cenama iznosiće 1143 dinara, tu je uračunata i kanalizacija. Što se tiče drugih gradova, u Čačku za 14 kubika vode građani će platiti 1009 dinara, nešto jeftinije nego u Užicu, u Beogradu za tu potrošnju građani plaćaju 1232 dinara, u Kraljevu 1187 dinara, Kruševcu 1256 dinara, dok u Loznici koja nema fabriku vode, već bunare i samo hloriše vodu, za 14 kubika vode plaćaju građani 1470 dinara“ naveo je Ljujić.

Nova cena vode primenjivaće se od 01. oktobra.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце