ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Презентација Акционог плана за ублажавање климатских промена

У Ужицу је презентован Акциони план за ублажавање климатских промена, израђен у оквиру програма “Градови и климатске промене” који финансира Француска агенција за развој (АФД), а спроводи се као паралелно финансирање Операције за развојну политику ефикасности јавног сектора и зеленог опоравка (ДПО) Светске банке. Програм је подржава и реализује Министарства заштите животне средине.

Како је истакла Градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић, све јединице локалне самоуправе на територији Републике Србије морају предузети одређене кораке како би се прилагодиле климатским променама и како би се спречавала емисија гасова са ефектом стаклене баште. То је каже и обавеза настала усвајањем Закона о климатским променама.

“Захваљујући програму “Градови и климатске промене” град Ужице је изабран као град у коме је израђен Акциони план климатских промена. Тим планом идентификовани су највећи загађивачи ваздуха и извори загађења и то су у Ужицу индивидуална ложишта и сектор саобраћаја. Поред идентификације узрочника добијамо и предлоге мера, односно активности које у наредних 10 година треба да уврстимо у наше планске документе, како би остварили смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште за најмање 45 посто”.

Према речима Лоре Мари из Француске развојне агенције, пројекат “Градови и клима ” спроводи се у периоду од две године и усмерен је на израду плана адаптације на измењене климатске услове и ублажавање измењених климатских услова.

“Конкретно овде локална самоуправа је препозната као неко ко треба да допринесе постизању климатског циља републике Србије односно смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште. Циљ данашњег састанка јесте да консултантска кућа “Safege- Suez” представи нацрт ублажавања утицаја климатских промена, односно мера које су идентификоване заједно са представницима града Ужица у оквиру овог програма. После ове презентације плана и идентификованих мера уследиће  усвајање плана по процедури која је предвиђена, и представљање плана грађанима Ужица. Те мере углавном укључују деловање у областима које имају највеће емисије гасова са ефектом стаклене баште и у Ужицу то су саобраћај, енергетика и отпад”.

Програм Градови и климатске промене има за циљ да подржи напоре Владе Србије да створи основе за одрживији зелени раст и урбани развој, кроз подршку иницијативама за прилагођавање и ублажавање климатских промена на националном и урбаном/општинском нивоу у Србији, а поред Ужица у овом програму учествује и Смедерево.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА