OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Prevencija nasilja nad starijim ženama na selu

Čajetina – U prostorijama Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, održana je svečanost povodom početka realizacije programa „Unapređena bezbednost žena u Srbiji“, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Jedan od pet podržanih projekata je i projekat „Za život starijih žena iz seoskih sredina bez nasilja i diskriminacije“ koji će u narednih godinu dana realizovati udruženje Amity u partnerstvu sa udruženjima Zlatiborski krug iz Čajetine i Ženska inicijativa Trstenik.

Prema podacima udruženja Amity i rečima Nadežde Satarić, predsednice Udruženja „nasilje nad starijim ženama je široko rasprostranjeno i uglavnom skriveno. Rodni aspekti starenja ukazuju da su starije žene u odnosu na starije muškarce u većem riziku od nasilja. Mnoge starije žene godinama trpe nasilje u porodici od supružnika, partnera ili drugih članova porodice, kao i od drugih osoba izvan porodice, ali o tome ćute, jer smatraju to prihvatljivim modelom ponašanja. Neke starije žene ne prijavljuju nasilje zbog straha, sramote, neznanja kome i kako treba da se obrate ili iz uverenja da im niko neće poverovati.“

U okviru projekta će se vršiti podizanje nivoa svesti i senzibilisanosti šire javnosti o rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji nad starijim ženama iz seoskih sredina i o značaju sprečavanja ovih pojava u selima opština Trstenik i Čajetina.
Prema rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga, ovo udruženje ima veliko iskustvo u radu na poboljšanju položaja žena u seoskim sredinama, a tokom realizacije projekta će biti organizovane obuke stručnih radnika zaposlenih u ženskim OCD i javnim ustanovama iz Zlatiborskog i Rasinskog okruga, koji rade na zaštiti od nasilja i diskriminacije, kako bi se dodatno osnažili da prepoznaju specifičnosti nasilja i diskriminacije nad starijim ženama i da reaguju na te pojave.

Takođe će biti organizovana obuka za osnaživanje seoskih žena, obuka volontera da u kontaktu sa starima prepoznaju znake nasilja i diskriminacije, kao i edukativno-promotivne i medijske kampanje za širu javnost, koja će o svim aktivnost biti redovno obaveštavana.

 

Glas zapadne Srbije/Foto: Zlatiborski krug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla