ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Prevencija nasilja nad starijim ženama na selu

Čajetina – U prostorijama Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, održana je svečanost povodom početka realizacije programa „Unapređena bezbednost žena u Srbiji“, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Jedan od pet podržanih projekata je i projekat „Za život starijih žena iz seoskih sredina bez nasilja i diskriminacije“ koji će u narednih godinu dana realizovati udruženje Amity u partnerstvu sa udruženjima Zlatiborski krug iz Čajetine i Ženska inicijativa Trstenik.

Prema podacima udruženja Amity i rečima Nadežde Satarić, predsednice Udruženja „nasilje nad starijim ženama je široko rasprostranjeno i uglavnom skriveno. Rodni aspekti starenja ukazuju da su starije žene u odnosu na starije muškarce u većem riziku od nasilja. Mnoge starije žene godinama trpe nasilje u porodici od supružnika, partnera ili drugih članova porodice, kao i od drugih osoba izvan porodice, ali o tome ćute, jer smatraju to prihvatljivim modelom ponašanja. Neke starije žene ne prijavljuju nasilje zbog straha, sramote, neznanja kome i kako treba da se obrate ili iz uverenja da im niko neće poverovati.“

U okviru projekta će se vršiti podizanje nivoa svesti i senzibilisanosti šire javnosti o rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji nad starijim ženama iz seoskih sredina i o značaju sprečavanja ovih pojava u selima opština Trstenik i Čajetina.
Prema rečima Zorice Milosavljević, predsednice Zlatiborskog kruga, ovo udruženje ima veliko iskustvo u radu na poboljšanju položaja žena u seoskim sredinama, a tokom realizacije projekta će biti organizovane obuke stručnih radnika zaposlenih u ženskim OCD i javnim ustanovama iz Zlatiborskog i Rasinskog okruga, koji rade na zaštiti od nasilja i diskriminacije, kako bi se dodatno osnažili da prepoznaju specifičnosti nasilja i diskriminacije nad starijim ženama i da reaguju na te pojave.

Takođe će biti organizovana obuka za osnaživanje seoskih žena, obuka volontera da u kontaktu sa starima prepoznaju znake nasilja i diskriminacije, kao i edukativno-promotivne i medijske kampanje za širu javnost, koja će o svim aktivnost biti redovno obaveštavana.

 

Glas zapadne Srbije/Foto: Zlatiborski krug

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА