ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Препорука стручне службе за произвођаче малина и шљива

Прогнозно – извештајна служба заштите биља издала је препоруку за воћаре који се баве узгојем малина у Златиборском округу јер временски услови погодују развоју штеточина. 

У засадима малина присутне су ериофидне гриње које својом исхраном на младом лишћу могу причинити значајне штете јер високе температуре ваздуха и одсуство падавина. Прегледима наличја листова малине уочене су одрасле јединке гриња, а у току је њихово пресељење на младе листове, а на температурама већим од 25°C почиње полагање јаја. Заштита се спроводи сузбијањем презимљујућих одраслих јединки регистрованим акарицидима на бази активних материја абамектин или бифеназат.

Присуство прилагођених ериофидних гриња примећено је и у засадима леске и крушке.

Приликом примене препарата за заштиту неопходно је придржавати се упутства за употребу и предузети све мере у циљу заштите пчела и других опрашивача. Препорука за све пољопривредне произвођаче је спровођење третмана у вечерњим сатима јер су многи засади у фази цветања.

Такође, на територији Златиборског округа у засадима шљиве који су у фази прецветавања, време јењ за инсектицидни третман у циљу заштите од шљивиних оса. Ове штеточине некада могу уништити и преко 90% заметнутих плодова и хемијске мере се врше у фази прецветавања, у време пиљења ларви, неким од регистрованих исектицида на бази активних материја делтаметрин и ацетамипирид.

Препорука је да се се инсектицидни третман спроведе само у засадима шљиве који су у фази прецветавања, када пчеле и други полинатори више нису присутни у засаду. Примена инсектицида у фази цветања је забрањена. Препоручено је да се прати локална временска прогноза да би се третман извео по мирном времену, без ветра.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас славимо летњег Светог Николу – Пренос моштију Светог оца Николаја

Са протеста у Ужицу поручено: Дишите дубоко, не Дубоко (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јако невреме праћено градом и бујицама погодило ужички крај и околину (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање