Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Препарати неће много помоћи, имунитет се стиче само на два начина

Постоји низ вакцина које су обавезне у здравственом систему Србије, али и оних које су препоручене. Које би требало да примимо? Како још можемо да ојачамо свој имунитет?

Професор Медицинског факултета у Београду др Милош Марковић каже да, како бисмо имали јак имуни систем, треба да се хранимо здраво, да имамо довољно одмора и што мање стреса у животу. Никакви препарати неће много помоћи, наводи доктор.

Постоје само два начина да стекнемо имунитет на одређену болест, а то су или да је прележимо, или да се вакцинишемо.

„Вакцине су жртве свог успеха, ја стално опомињем да треба да се плаши боелсти, а не вакцина. Неко ко је у свом окружењу имао некога ко је боловао од тешких болести, а које сада не виђамо само због вакцина, не би имао проблема са вакцинацијом. Само док се вакцинишемо нема тих болести“, поручује др Марковић.

Говорећи о разлици између обавезних и препоручених вакцина, др Марковић наводи да је разлика у папирологији, терминологији и финансирању. Истиче и пример вакцине против ХПВ вируса, која је од недавно препоручена и бесплатна је за младе од 9. до 19. године.

У понедељак се навршава трећа година од првог случаја ковида 19 у Србији. Тим поводом др Марковић је рекао да је мало оних који нису прележали ковид, а свима који нису прележали омикрон варијанту овог вируса препоручује да се вакцинишу вакцином која је почела да се даје у септембру.

Напомиње да је важно да се на овај начин заштите сви старији од 65 година, хронични олесници и они којима је ослабљен имунитет.

Сваки дан умре пет до десет људи, готово 1.000 људи оболи, тако да ризик и даље постоји, закњучује доктор Марковић.

ИЗВОР:РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са Невеном Буча (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас у Србији претежно сунчано, до 22 степена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм ПРО представљен у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у Ужицу Фестивал хорскe музике

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни колач на води

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сурвајзвери – полигонско такмичење за основце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се славе Младенци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две медаље за атлетичаре Ужица на кросу Централне Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво време – облачно и топло до 19 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА