Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Premijera komada „Poseta“ u Narodnom pozorištu Užice

Premijerno izvođenje komada „Poseta“, koji je režirao Nemanja Ranković, publika će moći da pogleda danas ( utorak, 10. marta) od 20 časova u Narodnom pozorištu Užice.

Komad, koji je nastao po motivima drame „Poseta stare dame“ Fridriha Direnmata (1921 -1990), jednog od najznačajnijih pisaca Švajcarske u 20. veku, adaptirao je Slobodan Obradović, koji je i autor stihova.

Uz navode da je u pitanju „priča o vrhuncima izopačenosti ljudskog društva zbog novca i o osveti odbačene žene i njenoj ljubavi koja nije mogla umreti“, reditelj Nemanja Ranković, navodi da je „na prvi pogled, reč o pozorišnom komadu koji kritikuje moć novca u savremenom društvu koja seže toliko daleko da je njome moguće kupiti pravo i pravdu, i učiniti ubistvo legalnim“.

Kada se pojavio komad, 1956. godine, Švajcarska je napredovala bolje nego ikad, ali, u očima pisca, rastuće bogatstvo stanovništva dovelo je do iskrivljenog sistema vrednosti. U „Poseti“, navodi Ranković, pohlepa se konačno transformiše toliko da čitavo društvo sahranjuje svoje skrupule pred potencijalnim bogatstvom, bez razmišljanja o moralu i solidarnosti.

– U jeku opšte globalne krize, nastaje potreba za revizijom moralnih vrednosti. Naravno, ukoliko želimo da nastavimo dalje u ovom civilizacijskom poretku obeleženom kapitalizmom i konzumerističkom ideologijom. I pored ljubavnog diskursa, ostaje da odjekuje kritika prekomernog idealizovanja novca kao pokretača sveta; odnosno, kao oružja koje zatire osnovne ljudske vrednosti, naveo je Ranković.

U komadu igraju: Ivana Pavićević, Vahidin Prelić, Bojana Zečević, Slobodan LJubičić, Hadži Nemanja Jovanović, Nikola Penezić, Divna Marić, Momčilo Murić, Goran Šmakić, Tanja Jovanović, Tijana Karaičić Radojičić, Branislav LJubičić, Vanja Kovačević, Janko Radišić, Dušan Radojičić i Biljana Prokić.

Autorski tim

Autor muzike je Miroljub Aranđelović Rasinski, scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, kostime Snežana Kovačević, koreografiju Isidora Stanišić, scenski pokret Ivan Klemenc koji je i asistent reditelja.

Izvor:danas.rs/N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Поскупљење путарине на аутопуту „Милош Велики”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: “Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обичаји правих српских домаћица: Тањир се никада не враћа празан

ОГЛАСНА ТАБЛА