ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЛЕПОТА И ЗДРАВЉЕ

Prelazak sa posne na mrsnu hranu može izazvati šok organizma: Saveti koji će vam sačuvati zdravlje

Prva sedmica nakon Božićnog posta je “trapava” odn. nedelja tokom koje se mrsi svaki dan. Oni koji su postili ceo post, trebalo bi da znaju da je prejedanje mrsnom hranom koja preostene od Božića vrlo opasno za organizam i da može izazvati brojne poremećaje u njegovom funkcionisanju.

Pravoslavni vernici poste 40 dana i navikli su svoj organizam na posebnu vrstu ishrane. Sada, kada je momenat da se vrate na mrsne obroke, potrebno je dalje suzdržanje od nekih namirnica kako bi se izbegao ogroman šok oganizma.

Ukoliko ste postili ceo božićni post, sada vem neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu jer ona sadrži priličan broj proteina i zasićenih masti.

Naime, prelazak sa posne ishrane na mrsnu može jako loše da utiče na vaše zdravlje i zato bi se trebali čuvati naglog konzumiranja svih specijaliteta sa Božićne trpeze, u obilnim obrocima. Prirodno je da ste se poželeli svih đakonija, ali nije dobro da ih uzmete sve i odmah.

Doručak mora da bude umeren

Svi volimo da božićni doručak traje što duže, jer se tada cela porodica nalazi za jednom i to najčešće bogatom trpezom. Ipak, ukoliko ste prethodno postili, važno je da se u vašem tanjiru nađu mali zalogaji. Na taj način postepeno privikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica, odnosno dajete mu dovoljno vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Birajte piletinu umesto prasetine

Iako se na božićnoj trpezi gotovo uvek nalazi pečenica, vama će biti dovoljno da se zasladite njom. Mrs otpočnite piletinom jer ona sadrži mnogo manje masti, a mnogo više proteina. Bez obzira na to što se vaš organizam od nje malo odvikao, ipak su proteini lakši za probavu od masti, a i nisu štetni za krve sudove.

Torte i kolači nisu za vas na dan Božića, a tokom ostalih dana postepeno ih uvodite

Mrsne poslastice sadrže margarin i mleko. Nagli unos ovih namirnica može da poremeti vaš metabolizam. Zbog toga bi bilo pametno da se još na dan Božića zadržite na posnim desertima. Šećerni šok je takođe opasan, tako da se preporučuje da izbegavate bilo kakve jake slatkiše jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali polako. Takođe, energija koju unosite trebalo bi postepeno da se povećava.

Izvor: opanak.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА