ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Прековремени рад се не исплати: Ко више ради, више конзумира алкохол


 

Радници који раде 49 или више сати недељно у просеку попију више алкохола, показало је истраживање Светске здравствене организације (СЗО).

Налази кажу да конзумирање алкохола расте када људи раде дуже од стандардних 40 сати недељно.

Аутор студије, професор Лод Годерис, са Универзитета у Белгији, рекао је даје познато да је дуго радно време стресно, и да алкохол смањује стрес.

„Пиће може да помогне да се осећате опуштеније и након недељу дана дугог или напорног рада, осећате да заслужујете „награду“, објашњава професор разлоге за овакве резултате.

Он је био део радне групе СЗО на Међународном конгресу о здрављу на раду на ком је истраживање представљено.

Подаци о 105.000 људи открили су да они који раде између 41 и 48 сати недељно у просеку конзумирају 10,4 грама више чистог алкохола недељно од оних који раде стандардних 35 до 40 сати.

Бројка расте на 17,7 грама више за људе који раде 49 до 54 сата, што је једнако додатном литру пива, или малој чаши вина, пише 24 сата.хр.

Смернице британског Завода за јавно здравље (НХС) указују на то да људи не би требало редовно да пију више од 14 јединица недељно, што је око 112 грама чистог алкохола.

Али, рад од куће током ковида и рад на додатним пословима због недостатка новца учинили су да све већи број људи ради дуже од просека. То би могло да доведе до тога да више људи пије и тиме наноси штету свом здрављу, упозорио је професор Годерис.

„Дуготрајни стрес могао би да доведе до ризичног конзумирања алкохола код људи који су склони алкохолизму или другом облику зависности, али то нисмо могли да докажемо у овој студији. Радно време има важан утицај на наше здравље и о њему треба причати у целом свету, закључује професор.

Извор: 24 sata.hr

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце

Временска прогноза за суботу -18. мај

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „ЈЕФИМИЈА“ организује двадесет прву уличну акцију „ЦВЕТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Влада и просветари договорили да се у што краћем року измени Кривични закон

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Промоција збирке песама Кошмари Кошара

ОГЛАСНА ТАБЛА