OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Прековремени рад се не исплати: Ко више ради, више конзумира алкохол


 

Радници који раде 49 или више сати недељно у просеку попију више алкохола, показало је истраживање Светске здравствене организације (СЗО).

Налази кажу да конзумирање алкохола расте када људи раде дуже од стандардних 40 сати недељно.

Аутор студије, професор Лод Годерис, са Универзитета у Белгији, рекао је даје познато да је дуго радно време стресно, и да алкохол смањује стрес.

„Пиће може да помогне да се осећате опуштеније и након недељу дана дугог или напорног рада, осећате да заслужујете „награду“, објашњава професор разлоге за овакве резултате.

Он је био део радне групе СЗО на Међународном конгресу о здрављу на раду на ком је истраживање представљено.

Подаци о 105.000 људи открили су да они који раде између 41 и 48 сати недељно у просеку конзумирају 10,4 грама више чистог алкохола недељно од оних који раде стандардних 35 до 40 сати.

Бројка расте на 17,7 грама више за људе који раде 49 до 54 сата, што је једнако додатном литру пива, или малој чаши вина, пише 24 сата.хр.

Смернице британског Завода за јавно здравље (НХС) указују на то да људи не би требало редовно да пију више од 14 јединица недељно, што је око 112 грама чистог алкохола.

Али, рад од куће током ковида и рад на додатним пословима због недостатка новца учинили су да све већи број људи ради дуже од просека. То би могло да доведе до тога да више људи пије и тиме наноси штету свом здрављу, упозорио је професор Годерис.

„Дуготрајни стрес могао би да доведе до ризичног конзумирања алкохола код људи који су склони алкохолизму или другом облику зависности, али то нисмо могли да докажемо у овој студији. Радно време има важан утицај на наше здравље и о њему треба причати у целом свету, закључује професор.

Извор: 24 sata.hr

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla