ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Preko Ilijine platforme do subvencija za gazdinstvo: Inženjer iz Požege okupio je 1.300 poljoprivrednika i svi mu „skidaju kapu“

Poljoprivrednici sa teritorije Požege, njih 1.300, uskoro će redovno, putem SMS-a kratke i jasne sadržine, biti obaveštavani o olakšicama za nabavku mehanizacije, stoke, sadnica, navodnjavanja, plastenika, svega bitnog za njihovu delatnost. Sve zahvaljujući jednom njihovom mladom zemljaku i njegovom jedinstvenom projektu.

Ilija Mirosavić (24) iz sela Tabanovići, po struci inženjer elektroenergetike, osmislio je i napravio internet platformu sa SMS servisom, putem koje će požeški poljoprivrednici dolaziti do informacija o podsticajima koje nude lokalna samouprava i država. Čim neka institucija oglasi konkurs za subvencije, poljoprivrednici će o tome, sa uslovima učešća, dobijati informaciju na mobilne telefone, koja će im sa Ilijine platforme stizati u vidu poruke. Na isti način informisaće se o novinama u ratarstvu, voćarstvu, stočarstvu…

– Uvideo sam da narod na selu zbog obaveza i uslova života nema vremena da prati informacije vezane za subvencije u poljoprivredi koje bi im mnogo značile. Zato sam napravio platformu putem koje bi ih obaveštavao. Ona je za sada u probnom radu koji će trajati još 10-15 dana kada će poljoprivrednici dobiti prve informacije o dodeli subvencija. Da bi svi imali vremena i mogli da razumeju obiman sadržaj nekog konkursa, on će biti skraćen i uprošćen, u nekoliko rečenica jasno i čitljivo će biti objašnjeno šta poljoprivrednicima treba od dokumentacije – objašnjava Mirosavić.

Mladi inovator rođen je i odrastao u Tabanovićima, gde se posle srednje škole i fakulteta vratio da radi i živi. Sa porodicom učestvuje u svakodnevnim obavezama na selu, bilo da treba namiriti stoku, orezati voće, kositi livadu, baviti se povrtnjakom. Kaže Ilija da 80 odsto svog vremena provodi na selu.

– U moju plaftormu sa SMS servisom trenutno je implementirano 1.300 brojeva telefona vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i njihove podatke nemoguće je zloupotrebiti u neku drugu svrhu. Na teritoriji Požege je oko 4.200 registrovanih gazdinstava, ali nisam imao dovoljno novca da ih sve uključim u sistem. Novac za projekat dobio sam od opštine Požega posredstvom Udruženja „Pokret mladi za Požegu“. Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede prepoznati moju ideju i pomoći da svi požeški poljoprivrednici budu implementirani u servis – kaže Ilija Mirosavić.

Koliko zna, a dosta vremena je proveo tražeći da li kod nas postoji nešto slično, platforme sa SMS servisom nalik njegovoj nema nigde u Srbiji. Ostvarivo je, dodaje on, da njegova platforma bude u službi svih poljoprivrednika u Srbiji. Uslov je – još više novca i truda.

– Ako bi ovaj projekat zaživeo na nivou cele Srbije, broj domaćinstava koje primaju poruke ne bi bio ograničen, ali za to je potrebno puno rada, nadogradnje platforme novim idejama i novca. Mnogo bi značilo da se sa jednog mesta, na potpuno pouzdan i prost način, poljoprivrednici informišu o merama koje bi im olakšale život i proizvodnju. Ipak, bez podrške republike i lokalnih samouprava to je neizvodivo. Za sada planiram da angažujem tim mladih ljudi, voleo bih da svi budu iz Požege, koji će raditi na osmišljavanju inovacija vezanih sa platformu i servis, a možda i pripremanju dokumentacije ljudima za udruživanje u zadruge, da im rešavamo probleme koji nosi paprilogija – priča mladić iz Tabanovića.

Uporedo sa ovim mladi inženjer elektroenergetike izrađuje ideju za brend „Plodovi zapadne Srbije“ da bi malim porodičnim firmama pomogao da lakše nađu kupce u Srbiji i u inostranstvu.

– Zalažem se da Srbija ulaže sredstva u resurse za koje ima potencijala, da ulažemo u ono gde imamo tradiciju, kvalitet, prepoznatljivost, ozbiljnu šansu da budemo bolji, a naš najveći potencijal je zdrava hrana – poručuje Ilija Mirosavić.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице

Још један паклени дан – назире ли се крај овом низу како бисмо лакше дисали

Објављене нове цене горива

СРЦЕ Ужице: Власт не може да објасни разлику од 2075 бирача више на локалним изборима

Данас је Петровдан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Црвено упозорење – врели дани и тропске ноћи све до 20. јула, данас до 40 степени