23.8 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Preko 1 000 hiljadu mališana iz celog sveta srešće se u Užicu – počinje XI međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ počinje 15. avgusta u Užicu i trajaće pet dana. Festival se organizuje od 15. do 19. avgusta, na tri lokacije: Užice, Zlatibor, Višegrad.

Ove godine na festivalu će učestvovati oko 1000 dece i mladih iz 20 ansambala koji u Užice stižu iz 10 zemalja: Belorusije, Tajvana, Češke, Nemačke, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Indije, Republike Srpske – BiH i Srbije.

Svake večeri mališani će imati svoje koncerte, ali je sam festival predstavlja više od igre. Tokom pet dana mališani sa pet kontinenata jedni druge će učiti tradicionalnim pesmama i igrama.

„Licidersko srce“ ima i svoj humanitarni karakter. Svake godine se na svim destinacijama na kojima se festival održava organizuje prodaja liciderskih srca i suvenira festivala, a prikupljena sredstva se doniraju pojedincima ili ustanovama koje se brinu o deci.

Do sada su sredstva donirana deci Japana, nakon katastrofalnih zemljotresa 2011. godine, Zavodu za zaštitu ženske dece i omladine u Višegradu, Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, Dečijem odeljenju opšte bolnice Užice, deci poplavljenih područja u Bajinoj Bašti, Zdravstvenom centru Užice, Porodici Vujović za pomoć u lečenju četvorogodišnjeg Marka, obolelog od srca, ua Regionalni centar za vantelesnu oplodnju Zdravstvenom centru Užice. A prošlogodišnji festival je darovao Centar za majku i dete Užice. Ove godine sredstva od humanitarne akcije će biti namenjena  odeljenju neonatologije Opšte bolnice Užice.

U kviru programa festivala biće održan i stručni seminar „Deca  – čuvari tradicije“, izložbu narodne nošnje zemalja učesnica, upoznavanje starih zanata, upoznavanje kulturno –istorijskih spomenika Zapadne Srbije i Višegrada, takmičenje „Upoznajmo grad kroz igru“, Zumba žurka za sve učesnike i posetioce.

Organizator festivala „Licidersko srce“ je Udruženje građana „ERA“ – Užice, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Turistička organizacija Zlatibor.

Izvor: centarpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla