7.1 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Pregledi kičme i stopala dece u Dino parku (VIDEO)

Kao što je najavljeno, juče su u Dino parku na Zlatiboru organizovni besplatni pregledi kičme i stopala za svu decu koja su posetila ovu zanimljivu lokaciju. Takođe su, u okviru obeležavanja Dana planete Zemlje, moderatori Dino parka za decu pripremili niz aktivnosti posvećenih ovoj temi.

Прегледи кичме и стопала деце у Дино парку (видео)

Pored zabavno-edukativno-rekreativnih sadržaja, Dino park je juče bio i mesto gde su roditelji mogli da potraže i dobiju savet šta bi trebalo da učine kako bi njihova deca pravilno rasla i razvijala se. Dr Aleksandra Kostić iz Čačka je sa svojim timom vršila besplatan pregled kičme i stopala dece koja su posetila Park.

„Nakon određenih sistematskih pregleda koje smo radili i našeg volonterskog rada, 70% dece ima problema sa stopalima i kičmom, tako da, uključujemo ceo tim lekara: fizijatre, fizioterapeute i trenere u školicama sporta gde zaokružujrmo celu priču. Dete kod koga se ustanovi problem dalje usmerimo na fizikalnu medicinu ili rehabilitaciju, ili u školicu sporta gde će otkloniti taj problem i rešiti ga na vreme“, kažedr Aleksandra Kostić, strukovni terapeut poliklinike iz Čačka.

Problem deformiteta kičmenog stuba dece je iz godine u godinu u porastu. Za to su „krivci“ prilično teške školske torbe, dugotrajno sedenje za kompjuterima, nepravilno držanje tela i slično. Zbog toga i jesu važni preventivni lekarski pregledi putem kojih se problem na vreme može otkriti i samim tim uspešno lečiti.

„U okviru zabavnog programa koji organizujemo da bi smo približili način dijagnostike i lečenja jednog problema koji je, na žalost, u porastu ali nije toliko strašan i može se rešiti tako što ćemo roditelje i decu pridobiti za to da pogledamo orijentaciono da li postoji problem ili ne. Ako postoji – uputićemo dalje, a ako ne – onda pokazati kako pravilno stimulisati da se deca dalje pravilno psihomotorno razvijaju, bez deformiteta, i u okviru čitave Planete da i dalje budu naše najveće blago ali bez problema“, objašnjava dr Nevenka Jovičić, subspec. dečje fizikalne medicine i rehabilitacije.ž

„Ja sam ovde u sklopu ovog tima koji se bavi pravilnim usmeravanjem dece, zdravom odrastanju, a jedan od tih koraka jeste i fizičko vežbanje“, nadovezuje se na priču još jedan član tima, Nenad Vučićević, trener školice sporta „Sportić“. On je napravio u Parku jedan poligon spretnosti, ili motorički poligon u zavisnosti od uzrasta dece i napravio zanimljiv program u kojem su deca rado učestvovala vežbajući.

Deci je sam pregled bio zanimljiv, ali i svi ostali programi koji su osmišljeni za ovaj poseban dan.

Slavica Marić, PR službe Dino parka, razgovarala je sa njima o planeti Zemlji, pisali su parole, sadili cveće, a na kraju su moderatori ovog atraktivnog parka u ulozi veselih poštara posetiocima delili ceduljice sa porukama kako sačuvati životnu sredinu.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla