17.4 C
Uzice
септембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Pregledi kičme i stopala dece u Dino parku (VIDEO)

Kao što je najavljeno, juče su u Dino parku na Zlatiboru organizovni besplatni pregledi kičme i stopala za svu decu koja su posetila ovu zanimljivu lokaciju. Takođe su, u okviru obeležavanja Dana planete Zemlje, moderatori Dino parka za decu pripremili niz aktivnosti posvećenih ovoj temi.

Прегледи кичме и стопала деце у Дино парку (видео)

Pored zabavno-edukativno-rekreativnih sadržaja, Dino park je juče bio i mesto gde su roditelji mogli da potraže i dobiju savet šta bi trebalo da učine kako bi njihova deca pravilno rasla i razvijala se. Dr Aleksandra Kostić iz Čačka je sa svojim timom vršila besplatan pregled kičme i stopala dece koja su posetila Park.

„Nakon određenih sistematskih pregleda koje smo radili i našeg volonterskog rada, 70% dece ima problema sa stopalima i kičmom, tako da, uključujemo ceo tim lekara: fizijatre, fizioterapeute i trenere u školicama sporta gde zaokružujrmo celu priču. Dete kod koga se ustanovi problem dalje usmerimo na fizikalnu medicinu ili rehabilitaciju, ili u školicu sporta gde će otkloniti taj problem i rešiti ga na vreme“, kažedr Aleksandra Kostić, strukovni terapeut poliklinike iz Čačka.

Problem deformiteta kičmenog stuba dece je iz godine u godinu u porastu. Za to su „krivci“ prilično teške školske torbe, dugotrajno sedenje za kompjuterima, nepravilno držanje tela i slično. Zbog toga i jesu važni preventivni lekarski pregledi putem kojih se problem na vreme može otkriti i samim tim uspešno lečiti.

„U okviru zabavnog programa koji organizujemo da bi smo približili način dijagnostike i lečenja jednog problema koji je, na žalost, u porastu ali nije toliko strašan i može se rešiti tako što ćemo roditelje i decu pridobiti za to da pogledamo orijentaciono da li postoji problem ili ne. Ako postoji – uputićemo dalje, a ako ne – onda pokazati kako pravilno stimulisati da se deca dalje pravilno psihomotorno razvijaju, bez deformiteta, i u okviru čitave Planete da i dalje budu naše najveće blago ali bez problema“, objašnjava dr Nevenka Jovičić, subspec. dečje fizikalne medicine i rehabilitacije.ž

„Ja sam ovde u sklopu ovog tima koji se bavi pravilnim usmeravanjem dece, zdravom odrastanju, a jedan od tih koraka jeste i fizičko vežbanje“, nadovezuje se na priču još jedan član tima, Nenad Vučićević, trener školice sporta „Sportić“. On je napravio u Parku jedan poligon spretnosti, ili motorički poligon u zavisnosti od uzrasta dece i napravio zanimljiv program u kojem su deca rado učestvovala vežbajući.

Deci je sam pregled bio zanimljiv, ali i svi ostali programi koji su osmišljeni za ovaj poseban dan.

Slavica Marić, PR službe Dino parka, razgovarala je sa njima o planeti Zemlji, pisali su parole, sadili cveće, a na kraju su moderatori ovog atraktivnog parka u ulozi veselih poštara posetiocima delili ceduljice sa porukama kako sačuvati životnu sredinu.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla

Fondacija „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“ pokreće humanitarnu akciju u Užicu

Oglasna Tabla

Oko 90 odsto stambenih kredita u švajcarskim francima prebačeno u evre

Oglasna Tabla

Informatičari Srbije najbolji na Balkanu

Oglasna Tabla