ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Predstavnici “ BELhospice “ centra ponudili saradnju u oblasti unapređenja palijativnog zbrinjavanja

Grad Užice ima potencijal da bude jedan od pionirskih gradova, koji bi kroz umrežavanje svojih lokalnih resursa pružio kvalitetnu i kontinuiranu uslugu palijativnog zbrinjavanja teško obolelim osobama i članovima njihovih porodica, a po uzoru na najrazvijenije zemlje u Evropi i svetu. To su zaključili predstavnici “ Belhospice “ centra , koji realizuje projekat “ Unapređenje efektvnosti lokalnih samouprava i profesionalaca u socijalnoj zaštiti da izađu u suret i bolje odgovore na potrebe vinerabilnih grupa tokom pandemije kovida 19 i nakon normalizacije situacije“. O potencijalnoj saradnji na projektu koji ima podršku nemačkog GIZ-a razgovarali su sa zamenikom gradonačelnika Dragoljubom Stojadinovićem i Slobodanom Grbićem članom gradskog veća.

“ Ukoliko dođe do saradnje biće izvršeno mapiranje naših resursa za uspostavljanje jedne ovakve usluge a neophodno je napraviti i Lokalni akcioni plan, uz pomoć eksperta iz našeg grada koji dobro poznaje prilike i potrebe. One sigurno jesu velike , naročito ako se zna, da jedini palijativni centar postoji u opštini Požega a svojim kapacitetima ne može pokriti potrebe celog Zlatiborskog okruga“ , kaže gradski većnik Slobodan Grbić.

Dodaje i da postoje tri modela za uspostavljanje usluge palijativnog zbrinjavanja. Jedan je opremanje posebnog objekta u kome bi se usluge pružale na nivou dnevnog prijema, drugi se odnosi na varijantu kućne nege,  a treći i možda najprihvatljiviji,  na formiranje odeljenja pri već postojećim zdravstvenim ustanovama.

“ O svim modelima i mogućnostima razgovaraće se narednih dana, ali je važno naglasiti da bi opremanje prostora za palijativno zbrinjavanje bilo finansirano kroz projekat „, zaključuje Grbić.

Centar za palijativno zbrinjavanje “ BELhospice “ tokom prethodne godine uspešno je realizovao projekat podržan od strane GIZ- a i organizovao obuke za predstavnike 19 opština i gradova u Srbiji. Tokom impelmetacije tog projekta uspostavljena je i veoma uspešna saradnja sa predstavnicima različitih institucija grada Užica.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама