6.2 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Predstavljanje publikacije „Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe“ održano je u biblioteci Ljubiša R. Đenić u Čajetini.

Knjiga Ukusi Zlatibora predstavlja pregled poznatih gastronomskih odlika zlatiborskog kraja kao dela kulturnog nasleđa. Istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Dejan Zagorac u svojim radovima ispituje odnos ekologije, kulture i gastronomije, a za knjigu „Ukusi Zlatibora“ posetio je proizvođače kajmaka, sira, pršute, komplet lepinja, rakije…

„Trudio sam se da napravim publikaciju koja je zanimljiva za široko čitalaštvo, ali ujedno može da bude osnov za dalja istraživanja i da se nekako redefiniše turizam na Zlatiboru da to ne bude turizam palačinki i fast fudova, apartmana već da motivišem ljude da zađu u skrivene kutke ove prelepe planine i da tu nađu i one zaboravljene ukuse i zaboravljene priče i legende. Na taj način, ako se takav turizam razvija, onda će ti proizvođači da jačaju i to će biti korisno za lokalno stanovništvo,“

kaže autor Dejan Zagorac, a pored njega knjigu je tekstovima dopunila grupa saradnika. Pesnik Ljubivoje Ršumović dočarao je ukuse zavičaja kojih se seća iz najranijeg detinjstva ukazujući na višeznačnost pojma ukus. Ekolog Gordana Brun naglasila je koncept očuvanja životne sredine kroz zlatiborsku hranu koja je u skladu sa prirodom. Među autorima su i Bosa Rosić, Saša Drndarević, Tijana Savić, Biljana Đorđević, a direktorka biblioteke Snežana Đenić navela je neke od gurmanluka koji su se koristili za trpezom serdara Jovana Mićića.

Ovo delo sa kvalitetnim fotografijama je nastavak trilogije kojoj su prethodile publikacije „Ukusi Đerdapa“ i „Ukusi Stare planine“ u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a prate je istraživanja „Gastronomska mapa Srbije“ i knjiga „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“.

Izvor:zlatiborpress.rs

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla