ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Представљена Стратегија развоја културе града Ужица 2024-2029. година (ВИДЕО)

Стратегија културе града Ужица за период 2024-2029. године представљена је данас у   присуству представника Министарства културе и Завода за културни развитак, представника институционалне и ванинституционалне културне сцене свих десет општина Златиборског управног округа, као и представника установа културе и Удружења грађана. Стратегија представља основ за даљи развој културе, осигурава велики број нових догађаја, садржаја, инфраструктурних пројеката и што је најважније гарантује очување богатог културног наслеђа.

“Титула националне престонице културе додатни је ветар у леђа, а ова година тек почетак великих инфраструктурних и прогамских садржаја чија реализација нас очекује у наредних пет година. Знамо да смо на правом путу јер и овај документ и све планове израдили смо у сарадњи са нашим суграђанима и у сладу са њиховим жељама и потребама”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“У овој години очекује нас преко 200 програмских садржаја, пажљиво осмишљених и креираних, како би и наши суграђани и посетиоци са стране, имали прилику да наш град упознају кроз широку призму културе, културно-историјског сегмента и сегмента будућности и визионарства. Реализоваћемо читав низ инфраструктурних пројеката, као што су Дечији културни центар, галерија керамике, реконструкција куће Михаила Миловановића, реконструкција Народне библиотеке и Народног музеја у којима ће бити сталне поставке, изградња легата Љубомира Симовића, Динарско-рибарско насеље у Мокрој Гори, Стаза светлости у клисури реке Ђетиње, а у току су радови на реконструкцији Велике сцене у Градском културном центру, у чијем објекту је изграђен лифт за особе са инвалидитетом.

Ужице јесте и биће престоница културе, не само у овој већ и у годинама које долазе. У то смо сигурни сви ми који смо учествовали у изради ове Стратегије”, закључила је градоначелница.

Према речима Бранислава Митровића координатора Радног тима за израду Стратегије развоја културе града Ужица 2024-2029. неоспорна је чињеница да је Ужице град културе и томе у прилог иде и прва штампана књига у манастиру Рујно, прва хидроценрала по Теслиним принципима, Ужичка република, Милутин Ускоковић и многи други људи и догађаји из богате историје града.

“Велики успеси који су се дешававали у култури претходних деценија и векова јесу последица великог ентузијазма појединаца али и група и удружења. Изражавам велико задовољство што се и ова Стратегија дешава у години Престонице културе и што ће све оно што буде започето бити урађено и настављено и у годинама након престонице. Велики број легата у инфраструктури у процесима, људима, удружењима, новим догађајима програмским садржајима дешаваће се у годинама које долазе, а ова стратегија то гарантује.

Владан Церовић директор Завода за проучавање културног развитка, истакао је да је ово документ са којим култура постаје један од главних стожера града, а титула престонице само је први корак у томе.

“Ужице се може похвалити многим посебностима, то је град богатог нематеријалног архитектонског индустријског културног наслеђа и град у коме се и данас развијају манифестације, фестивали, књижевно и друго стваралаштво. Ужице ће 2029. године бити град који се креће у синергији савременог стваралаштва и наслеђа”, додао је Церовић.

Стратегија развоја културе је по речима др Тијане Палковљевић Бугарски председнице Радне групе за праћење пројекта Ужице 2024 – Престоница културе Србије, неопходан документ који ће све актере стално подсећати шта је оно што треба да раде и због чега су ту.

“Мени је драго што је град Ужице имао најбољу пријаву и са пуним правом одабран после Чачка за националну престоницу културе. Нисмо имали дилему ни да ли ће Ужице са капацитетима наслеђем и људима успети да изради једну овакву Стратегију. И оно у што сам сигурна је да ће она бити оруђе у рукама свих вас и доносилаца одлука и оних који се баве културом. Верујем и да ћете успети да оправдате титулу националне престонице културе”.

др Вук Радуловић координатор пројекта Престонице културе Србије у кабинету потпредседнице Владе Републике Србије и Министарке културе нагласио је да Стратегија има велики значај не само за Ужице већ и за остале градове и општине.

“Ужице је начинило још један веома важан корак ка 21.марту, датуму када ће и званично преузети титулу Престонице кутуре Србије. Сматрамо да је изузетно важно што смо се окупили данас овде и имамо прилику да се упознамо са мерама и политикама које ће град применити у петогодишњем периоду имплеметације Стратегије. Ово је нарочито значајно како за представнике културне сцене Ужица, тако и за друге градове и општине који планирају доношење стратешких докумената али и пријаву на национални пројекат”.

Данашњи догађај употпуњен је наступима ученика Музичке школе ,,Војислав Лале Стефановић“ а присутни су имали прилику да погледају и експонате из Уметнике школе Ужице.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА