19.7 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

PREDSTAVLJEN PROGRAM OVOGODIŠNJEG KUSTENDORFA

Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Emir Kusturica je podsetio da je ideja Kustendorfa da se indivudualnom hrabrošću i kvalitetom nadraste društvo spektakla, baš kao što je Fest radio sedamdesetih predstavljajući hrabri novi svet. Reditelj je istakao da se na Mećavnik ide kao što se u Beogradu ide u neku skrivenu kafanu u kojoj se svi dobro osećaju.

Takmičarski program desetog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf sastoji se od 22 filma domaćih i inostranih autora. 

Međunarodni žiri čine: predsednica Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma i Nikola Ležaić, režiser, dok će o nagradi Vilko Filač.  Za najbolju fotografiju će odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje. Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

U okviru Savremenih tendencija biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije a koje će predstaviti njihovi autori – gosti festivala, na radionicama nakon projekcija. Na jubilarnom Kustendorfu biće prikazani filmovi: Žena koja je otišla, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festivala, reditelja Lava Dijaza, U krevetu sa Viktorijom rediteljke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, Cveće zla  finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, De Lan, pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelja Đie Liua kao i Duša na struni koji je režirao Džang Jang. Takođe, na jubilarnom Kustendorfu biće prikazan najnoviji film osnivača Kustendorfa, reditelja Emira Kusturice, Na mliječnom putu.

U okviru nove programske celine „Novi autori“ posetiocima i gostima festivala biće predstavljena dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala. Ovi autori su ranijih godina sa  svojim kratkometražnim ostvarenjima učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa.

Ovogodišnja retrospektiva biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića Kad budem mrtav i beo i Buđenje pacova,  Vrane koji su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, Mehanizam Đorđa Milosavljevića i Crna mačka, beli mačor. Takođe, u ovom programu biće prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuveni noćni život Kustendorfa. Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i TNSO uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav Če Sudaka.

(Izvor:turizamuzica.org.rs)

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla

U Užicu osnovana Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija

Oglasna Tabla

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla