ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Представљен почетак Пројекта „О-ДВА-ЈА-МО“ у чајетинском парку (видео)Пројекат „Одвајамо“ који је покрeнуло Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe “ уз подршку Европскe Унијe и Краљевине Швeдскe, спроводи се у четири региона за управљање отпадом који обухватају 17 градова и општина у Србији, међу којима је и општина Чајетина. Пројекат се реализује преко КЈП „Златибор“ Чајетина.

Општина Чајетина почиње са имплементацијом Пројекта одвајања кућног отпада под називом „О-ДВА-ЈА-МО” који је покрeнуло Министарство заштитe животнe срeдинe Рeпубликe Србијe, уз подршку Европскe Унијe и Краљевине Швeдскe. Тим поводом КЈП „Златибор“ Чајетина је, као главни носилац пројекта које ће реализовати у наредном периоду , у Старом парку организовало свечани догађај, као увод у предстојеће активности. Поред представника локалне самоуправе и КЈП „Златибор“, присутни су били представници Министарства заштите животне средине и програмски менаџер за животну средину Европске уније.

„Ово је део пројекта који је покренут пре три године у 17 локалних самоуправа у Србији са намером да се успостави одвајање отпада на месту настанка, при чему је намена да се отпад раздваја у намењене канте са циљем да се не одвози на депоније, јер депоновање отпада је и најскупљи начин његовог складиштењa. Општина Чајетина је, треба напоменути, једна од пионира савременог управљања отпадом у Србији, када се 2011. године прикључили оснивачима Регионалне снитарне депоније „Дубоко“. 11 година након тога, ви, грађани Чајетине, сте у прилици да будете пионири раздвајања отпада у Републици Србији“ , рекао је Антоан Авињон, програмски менаџер за животну средину Европске уније.

Европска унија је донирала чајетинској општинии комуналну опрему у виду 5 936 плавих канти за прикупљање рециклабилног тока отпада, 40 жутих контејнера за сакупљање стакла и модерну ауто смећару. Према речима државног секретара Министарства заштие животне средине која је позвала све грађане општине Чајетина да се активно укључе у пројекат, ово министарство и Влада РС озбиљно приступају решавању проблема управљању отпадом и наставиће дугорочно да подржавају све зелене пројекте.

„Циљ пројекта је да се отпад са депонија рециклира, односно да грађани изврше примарну сепарацију отпада у својим домаћинствима, тако да отпад не заврши на депонији него да се рециклира“, истакла је Ивана Хаџи Стошић.

Испред локалне самоуправе, присутнима се обратила помоћница председника општине Чајетина за односе са јавношћу.

„Сада могу да кажем да смо дошли до овог, веома важног корака у области заштите животне средине.Циљ нам је да вршимо селекцију отпада на месту настанка, одвајамо суви и мокри отпад и тиме повећавамо количине сувог отпада, а самим тим продужавамо и рок трајања депоније, што нам даје низ других бенефита.“

Новина која наступа реализацијом пројекта од 15. августа, јесте и то да ће контејнери за отпад бити уклоњени са јавних површина.

„Првих 107 домаћинстава са којима започињемо већ половином овог месеца, могу очекивати наше раднике који ће им испоручити канте у довољном броју. Такође, паралелно се припрема и правна регулатива; ових дана ће на Јавном увиду бити Одлука о управљању отпадом општине Чајетина, којом се прописују неке обавезе, али и права нас као вршилаца ових активности, али и наших корисника“, нагласила је Вера Благојевић испред КЈП „Златибор“.

Својим литерарним и ликовним радовима овај дан су свечаним учинили чланови еколошке секције ОШ „Димитрије Туцовић“, као и деца вртића Радост и најмлађи становници чајетинске општине који су учествовали на маскенбалу са костимима од рециклираних материјала. Са њима је радост поделила и маскота овог пројекта, Нарциса.

Златиборпресс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА