1.6 C
Uzice
28 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Predstavljen elektronski sistem za prijavljivanje sezonaca

Ministarstvo poljoprivrede je danas u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs , koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi“, a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Za proceduru prijave i ođave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnicic prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijskog i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Ministar Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednihi gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

Rekao je da su pre tri godine poljprivredni proizvođači došli kod njega kao gradonačelnika i rekli za taj problema.

„Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan“.

Naveo je da poslodavci ne shvataju da se tu ne obavlja svaki dan rad zbog vremenskih uslovi, pa su morali ako je lep dan da prijave sve radnika , a kada je kiša da ih odjave.

„To je bila neizdrživa situacija“, istakao je ministar.

Nedimović kaže da je poljoprivreda fabrika pod otovrenim nebom i da nijee čudo što je siva ekonomija u poljoprivredi bila tolika.

Kaže i da to ministarstvo spremamo i set propisa da se definiše šta je poljoprivred, jer ne može pdv da bude veći odnosno povrat od onog što se uplaćuje.

Ministar Đorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja zeli da se izbori ptoiv sive ekonomije.

„Želja vlade je da suzbije rad na crno,da pruži mogucnnost i prava svakome da ostvari prava koja zakoni omogućavaju, da svima pružimo sve ono sto njima pripada. Radnici koji su do juce radili u seoznskim poslovima najcesće dobijali samo nadnicu nisu imali pravo na zdravstveno osiguranje od poverda i bili su prepušteni sebi“, naveo je

Kako kaže, vlada čini dosta u svim sferama u kojima je situacija bila zapuštena.

„Zahvaljujući premijerki i NALED-u smo ovo izgurali“, naglasio je ministar.

Đorđević ističe da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

„Vodili smo racuna o tim radnicima da ne izgube ono cega su se bojili,ako su na listi NSZ da ne izgube taj status i naknade koje su imali, da ne izgube socijalnu pomoć, gledali smo da im pruzimo mogucnost da ostvare prava, da imaju pravo na penziju od odmor“, naveo je on.

Ambasador Ssib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko – srpsko prijateljstvo.

„Skoro 70.000 sezonskih radnika radi u poljoprivredi obično sa niskim obrazovanjem i kvalifikacijama, nisu ostvarivali svoja prava i sada će se to promeniti. Mi to sa zadovoljstvom podržavamo. Glavni cilj je održiv razvoj i povećanje zapašljavanje a fokus je na građanima, da pružamo podršku ljudima kojima je potrebna. Zelimo da se životni sulovi za gradajne u Srbiji poboljšaju“.

Šib ističe da se povećava pravna sigurnost i smanjuje siva ekonomija, što sve dovodi do jačanja vladavine prava.

„To je jedan od glavnih uslova za pristupanje Srbije EU. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. I nemacke kompanije su aktivne u poljoprivredu, proizvode krastavce, semena, stočnu hranu i sve ove novine idu u korist i tim kompanijama“.

Šib da su kompanije u Srbiji veoma zadovoljne i da bi 85 odsto njih ponovo uložile u našoj zemlji.

„Ali, žele veću pravnu sigurnost, a ovaj projekat doprinosi tome. Jako je dobro da se to poevezuje sa informacionim tehnologijama i ovo je kao piloti projekat koji mogu preuzeti i zemlje iz okruženja i to je nešto sto bismo pozdravili. GIZ bi to svakako i podržao.

Marković je navela da se usvajanjem Zakona o pojedinostavljenom radnm angažovanju zbog posebnih karakteristika sezonskog rada uređuje pojedonostavljeni način radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad.

Zakon treba da doprinese da lica koja obavljaju seoznski rad budu prevedena u legalne privredne tokove, a njih ima preko 70.000 koje rade ilegalno, dodala je ona.

Kako kaže, propisano je da je poslodavac dužan da izvrši prijavu i ođavu seozonskih radnika podnošenjm prijave Poreskoj eletrkonskim putem.

„Rešenje je lako za korišćenje, ne treba ni 10 minuta, povezano sa relevantim sistemima koji ucestvuju u ovom poslu“.

Marković je rekla da je Poreska uprava dužna da na osnovu podataka u centralnom registru za socijalno osiguranje podnese prijavu.

Kako je rekla, sezonski radnici angažovani na taj način ostvariće pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Napomenula je i da oni neće izgubiti status sa evidencije NSZ, tako da neće biti obustavljena naknada koja se tamo ostvaruje.

„Imajući u vidu da je Vlada Srbije usmerena na suzbijanje sive ekonomije donet je sistemski zakon koji uređuje radno angazovanje, čime se omogućuje sezonskim radnicima ostvarivanje prava, a sa druge strane suzbijanje sive ekonomije kroz prekid neformalnog angažovanja radnika“, objasnila je Marković.

Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu).

U cilju suzbijanja sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angazovanhi radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saranđi sa NALED -om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja seazonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu on lajn platforme za pojednostalvjenu registraciju radnika.

Prema podacima Poreske uprave u 2017. po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima bilo je angažovano svega 3.585 sezonskih radnika u poljoprivredi.

Gotovo 95 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi radi na crno bez ikakvog ugovora, što znači da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa poput prava na socijalno i penziono osiguranje i osiguranje od povreda na radu.

Skupština je polovinom prošle godine usvojila Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanu radnika na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na poljoprviredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Izvor:novosti.rs/Foto Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla