8.1 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

PREDSTAVLJAMO: UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA ČAJETINA

PUNA KUCA

U školskoj 2017./2018. u srednjoj Ugostiteljsko turističkoj školi u Čajetini biće upisano 120 učenika, i to u četiri odeljenja. Jedno odeljenje je finansijski administratori, dok su tri iz područja ugostiteljsto i turizam. Iz ove oblasti jedno odeljenje je turistički tehničar, drugo kulinarski tehničar, dok je treće kombinovano – kuvari i konobari.

Veliki broj učenika koji upisuju srednju ugostiteljsko turističku školu je iz čajetinskih osnovnih škola, a sve veći broj dece iz okruženja odluči da se školuje u Čajetini. Najveća potražnja je za trećim stepenom smer kuvar, i to pohađaju uglavnom deca iz drugih opština – iz Kosjetića, Gornjeg Milanovca, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Požege, Arilja, Užica.

„Mislim da bi znatno veći broj učenika bio ukoliko bi i ova škola bila sa domom za učenike, kao i mnoge druge škole. Ovo bi znatno povećalo broj učenika i pomoglo da škola ima jedan stabilniji upis. Primetili smo da, ovi učenici koji su sa strane, uglavnom upisuju zanimanja kuvar i konobar, a sve su to izuzezno dobra deca, vredna i odgovorna. Praktičnu nastavu obavavljaju na Zlatiboru“, kaže Višnja Smiljanić, direktorka Ugostiteljsko turističke škole Čajetina.

Lokalna samouprava je već obaveštana o postojanju potrebe za domom učenika, a potrebno je da se reši problem prostora, dok bi škola sama odradila poslove vezane za verifikaciju. Inače, poslodavci sa Zlatibora kažu da imaju veliku potrebu za kuvarima i konobarima, a to je samo još jedan dokaz da svršeni srednjoškolci imaju odličan prolaz nakon ove srednje škole, bilo da su u pitanju studije ili zaposlenje.

„Naši đaci imaju prolaz na visoke škole, trogodišenje, a naravno da imaju prolaz i na fakultete. Tako turistički tehničari uglavnom upisuju strane jezike, pravni fakultet i turizmologiju, dok učenici sa područja ekonomije uglavnom upisuju ekonomski fakultet, a mnogo lepe primere imamo gde ti učenici sa po 100 bodova upišu fakultet i odlični su studenti. Takođe, kulinarski tehničari i kuvari uglavnom upisuju gastronomiju“, kaže Višlja Smiljanić.

Direktorka sa ponosom ističe da dosta dece koja završe srednju ugostitenjsko turističku školu, već rade po svim većim gradovima, a naročito u Beogradu, ali i širom sveta, pa tako i u Americi. Pored dobre praktične nastave, učenici prvog razreda smera kuvar imaju i dobre utiske.

„Ovde je mnogo lepo, učimo mnogo toga i mislim da deca, ako vole da rade sa hranom, treba da upišu ovu školu. U ovoj struci ima uvek posla i velike su plate i mnogo je lepo to raditi“, priča nam devojčica koja uči prvu godinu.

„Preporučujem da se upiše ova škola, jer je ovde mnogo lepo i smer nije težak i lako može da se nađe posao“, kaže učenica prve godine smer kuvar.

Treba istaći da su učenici ove škole učestvovali u aprilu mesecu na republičkom takmičenju ugostiteljakih škola, gde je Stevan Marković sa Zlatibora osvojio četvrto mesto.

zlatiborpress.rs/Nada Dželebdžić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla