Представа “Заборављене“ Независне продукције “Бео арт 2015″, по тексту Зорке Новковић, у режији Марије Миленковић биће изведена у петак, 25. марта на Великој сцени Народног позоришта Ужице, са почетком у 19,30 часова. Играју: Катарина Радивојевић, Ана Франић, Ваја Дујовић, Соња Ковачевић, Нина Нешковић.

“Заборављене” је комад о женама које су оставиле упечатљив траг у српској историји, а које нису доживеле да се њихово дело вреднује на начин, како су оне то, без сумње, заслужиле. Оно што је изузетна реткост, је чињеница, да су оне показале своју величину, пролазећи кроз тај неадекватан третман народа, коме су толико дали, на један достојанствен начин, не скрећући пажњу на нанету им неправду, верујући да су све урадиле чистог срца, не очекујући признања. Лако је закључити да је то, истовремено, прича о нама и нашем менталитету, као и о култури заборављања, коју брижљиво гајимо.Један од циљева ове представе је и тај, да се, једном за свагда, замислимо над својим светоназорима, како би, као друштво, закорачили у лепшу будућност.

“Заборављене” је комад, састављен од више слојева, па се, упоредо са наведеним радњама, развија и слика положаја жене у друштву, којем припадамо. Тај процес еманципације друштва је спор и тежак, траје још увек, због наше традиционалне конзервативности и неспремности мушке популације да, тек тако, напусти свој привилегован положај у том односу.

Представа обилује музичким секвенцама, старим српским песмама, али и брехтовским сонговима, драматургија је фрагментарна, динамична, брза, сцена је препуна лепих жена и маштовитих решења редитеља, тако да је то спој племенитх идеја, указивања на неопходност промена друштвеног понашања, носталгичних осећања и предивних слика створених маштом редитеља и игром глумица…