10.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

Predstava „Ivanov“ (A.P.Čehov/Tatjana Mandić Rigonat) Narodnog pozorišta Beograd, proglašena je za najbolju na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festuvalu – Bez prevoda, koji je večeras završen u Užicu.

Arpad Šiling je nagrađen za režiju komada „Dokle pogled seže“,  Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. 

Predragu Ejdusu, koji u komadu „Ivanov“ igra lik Šabeljskog, pripala je nagrada za najbolju mušku ulogu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, žiri je ravnopravno dodelio Nataši Janjić za ulogu Marijane u predstavi „Priče iz Bečke šume“, Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Igora Vuka Torbice, i Hani Selimović za ulogu Saše u predstavi „Ivanov“, NP Beograd.

Branku Hojniku je pripala nagrada za scenografiju komada „Priče iz Bečke šume“, a Mariti Ćopo za kostimografiju u istoj predstavi Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.  

Srđan Grahovac je nagrađen za epozodnu ulogu u cetinjskoj predstavi „Dokle pogled seže“, dok je Jeleni Simić, za ulogu u istoj predstavi, dodeljena nagrada za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčnović“.

 

Specijalna nagrada je pripala Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu Selvedina Avdića „Moja fabrika“ u režiji Selme Spahić i to za, kako je navedeno, „posvećenost problemima sopstvene zajednice“.

Nagrade koje nose naziv „Ardalion“, dodelio je žiru u sastavu: Dejan Mijač, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvastke, Nataša Nelević, pozorišna kritičarka iz Cne Gore, dr Radivoje Dinulović, arhitekta i scenograf, i Zoran Ljutkov, glumac iz Makedonije).

Osim nagrađenih predstava, od 13. do 20. novembra na festivalu u Užicu koji, po ozbori selektora Bojana Munjina i Zirana Stamatovića, okuplja  najbolje predstave iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvtske i Srbije, prikazana su i ostvarenja : „Tako je, ako vam se tako čini“ (Luiđi Pirandelo/Jagoš Marković/ JDP), „Samoubica“ (Nikolaj Erdeman, Veljko Mićunović/ CNP Podgorica), „Svedobro“ (Stevan Vraneš/Nemanja Ranković/ NP Užice) i „Moja ti“ (Olga Dimitrijević/Aleksandra Milavić Dejvis/Atelje 212).

„Ivanov“ najboji i po oceni publike

I po mišljenju publike, predstava „Ivanov“ je najbolja na festivalu i dobila je ocenu 4.75.  Komad „Moja ti“ 4.71, „Svedobro“ 4.66, „Tako je, ako vam se tako čini“ 4.61, „Dokle pogled seže  4.38, „Priče iz Bečke šume 4.13 i „Moja fabrika 4.04 i „Samoubica“ 3.84.

Izvor:danas.rs/N.K
Foto:N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla