12.5 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

PREDSTAVA „HROMI IDEALI“ NARODNOG POZORIŠTA UŽICE, U SELEKCIJI 24. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KLASIKE „VRŠAČKA POZORIŠNA JESEN“

Predstava „Hromi ideali“ Narodnog pozorišta Užice (prema romanu „Čedomir Ilić“ Milutina Uskokovića, u režiji Zlatka Svibena) gostovaće 24. oktobra 2016. godine u Vršcu, na 24. Međunarodnom festivalu klasike „Vršačka pozorišna jesen“, koji se, u periodu od 21. do 28. oktobra održava u Narodnom pozorištu „Sterija“. Pored užičkog, na festivalu će se predstaviti i Narodno pozorište iz Beograda, Šabačko pozorište, Knjaževsko – srpski teatar Kragujevac, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, koprodukcija Hartefakt Beograd/ Bitef teatar Beograd/ Festival MESS Sarajevo/ Budva Grad teatar, kao i domaćin Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca.

 

14398097_10209424308877750_86183500_n

„Koncepcija takmičarskog programa 24. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“, bazira se na najrelevantnijim pozorišnim ostvarenjima koja su nastala u teatrima u Srbiji i regionu, na temeljima domaće i svetske dramske klasike.“, navodi se u izveštaju selektora ovogodišnjeg festivala.

„Od Uskokovićevog romana Čedomir Ilić, Olga Dimitrijević i Zlatko Sviben napravili su melodramu. Ljubavni jadi uvedeni su na novi način u priču. Melodramski kontekst došao je do izražaja u saživljavanju publike sa nosiocima radnje i proživljavanju emotivnih stanja dramskih likova kroz personalnu indentifikaciju. Koncepcija da se songovima i proznim kazivanjem s namerom da naglasi, istakne ili smiri i stiša stvarni i mogući događaj na sceni, doneo je epske momenta tradicionalnog pozorišnog izraza u funkciji žanra prema kome je komad opredeljen. Uskokovićevi junaci su došljaci, oni u Beograd dolaze iz unutrašnjosti i zato se u gradu osećaju teskobno. Pisac govori o čoveku koji je pokidao veze s onim što je iskonsko i prvobitno i zato ne uspeva da stigne do ma kog oblika životne sreće.“, rekao je Đura Mrđa, selektor i direktor festvala.

Podsećanja radi, predstava „Hromi ideali“, nastala je po romanu „Čedomir Ilić“ Milutina Uskokovića, u adaptaciji Olge Dimitrijević i režiji proslavljenog hrvatskog reditelja Zlatka Svibena. Premijerno je izvedena 10. marta ove godine, nakon čega je sa velikim uspehom gostovala i na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, kao i tradicionalno na festivalu „Joakim Vujić“, koji se ove godine održao u Gračanici. Na oba festivala, predstava je nagrađena specijalnom nagradom.

Izvori:
www.teatar.rs
http://www.npsterija.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla