ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Председник општине Пожега са ђацима Пољопривредне школе на Хиландару

Пожега – Група од 11 ученика Пољопривредне школе из Пожеге предвођани својим професором Милованом Вуксановићем боравила је недавно у радној посети на Светој Гори. Они су у склопу стручне праксе из воћарства учестовали у орезивању винограда и маслина на имању манастира Хиландар.

На пут су и ове године кренули на позив из манастира, а уз подршку Општине Пожега. Ученици су поред рада у воћњаку свакодневно учествовала и у богослужењима.

Према речима првог човека општине Пожега Ђорђа Никитовића , већ годинама постоји оваква пракса ,а трошкове путовања сноси општина.

То јe нешто минимално што можемо да учинимо, јер заиста је за ученике то једно драгоцено и велико искуство. Са друге стране, поред стручне праксе коју добијају,стичу и оно духовно, а то је да осете чари Свете Горе и Хиландара, каже Никитовић.

Вратили су се пуни успомена и једногласни да је у питању јединствено искуство, каже за ГЗС новинар Раде Марковић који је са њима боравио на Атосу.

Сарадња Пољопривредне школе и манастира Хиландар биће настављена, а можда и интензивирана, а а на овај начин, ученици су имали прилику да се упознају са виноградарством из сасвим неког новог угла, додаје Марковић.

“Пољопривредна школа “Љубо Мићић” са домом ученика у Пожеги је прва школа која је тако почела и за сада једина школа која то ради.

Још већи куриозитет је да су они првих 4-5 година слали писмо замолницу да дођу тамо, да одраде праксу и да нешто помогну. Онда, задње 3-4 године више школа не зове, него манастир упућује позив да дођу ученици и професори да одраде ту праксу.

Они сад рачунају на нас, јер су то десетине хектара које треба орезати, треба затегнути жицу, окопати. Сад, на пример, на растанку су нам рекли да ако буде родна ова година као што очекују, да ће имати проблем у берби. Питали су да ли постоји шанса да се организује долазак и у периоду август-септембар,а искрено се надам да ће се стећи услови да и тада ученици отпутују и помогну у берби, додаје Раде Марковић.

ГЗС/ Фото: Р. Марковић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце