Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Председник општине Пожега са ђацима Пољопривредне школе на Хиландару

Пожега – Група од 11 ученика Пољопривредне школе из Пожеге предвођани својим професором Милованом Вуксановићем боравила је недавно у радној посети на Светој Гори. Они су у склопу стручне праксе из воћарства учестовали у орезивању винограда и маслина на имању манастира Хиландар.

На пут су и ове године кренули на позив из манастира, а уз подршку Општине Пожега. Ученици су поред рада у воћњаку свакодневно учествовала и у богослужењима.

Према речима првог човека општине Пожега Ђорђа Никитовића , већ годинама постоји оваква пракса ,а трошкове путовања сноси општина.

То јe нешто минимално што можемо да учинимо, јер заиста је за ученике то једно драгоцено и велико искуство. Са друге стране, поред стручне праксе коју добијају,стичу и оно духовно, а то је да осете чари Свете Горе и Хиландара, каже Никитовић.

Вратили су се пуни успомена и једногласни да је у питању јединствено искуство, каже за ГЗС новинар Раде Марковић који је са њима боравио на Атосу.

Сарадња Пољопривредне школе и манастира Хиландар биће настављена, а можда и интензивирана, а а на овај начин, ученици су имали прилику да се упознају са виноградарством из сасвим неког новог угла, додаје Марковић.

“Пољопривредна школа “Љубо Мићић” са домом ученика у Пожеги је прва школа која је тако почела и за сада једина школа која то ради.

Још већи куриозитет је да су они првих 4-5 година слали писмо замолницу да дођу тамо, да одраде праксу и да нешто помогну. Онда, задње 3-4 године више школа не зове, него манастир упућује позив да дођу ученици и професори да одраде ту праксу.

Они сад рачунају на нас, јер су то десетине хектара које треба орезати, треба затегнути жицу, окопати. Сад, на пример, на растанку су нам рекли да ако буде родна ова година као што очекују, да ће имати проблем у берби. Питали су да ли постоји шанса да се организује долазак и у периоду август-септембар,а искрено се надам да ће се стећи услови да и тада ученици отпутују и помогну у берби, додаје Раде Марковић.

ГЗС/ Фото: Р. Марковић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено девет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас умерено облачно и осетно топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хиландарски резанци: Брзо посно јело, са посебним састојком, какво нисте пробали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржан 9. Сајам образовања у Чајетини (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА