OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Прекршајни суд у Ужицу је ослободио кривице Ивану Парлић, председницу ужичког одбора Народне странке, за њено учешће у блокадама саобраћаја, током недавних протеста против компаније Рио Тинто и ископавања литијума и бора у Србији.

У пресуди, између осталог, наводи у саопштењу Парлић, пише да је чланом 54. Устава Србије прописано да је мирно окупљање грађана слободно, а да се слобода окупљања може законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.

Такође, суд је става да је „накнадно издавање прекршајног налога за саобраћајни прекршај, у моменту мирног јавног окупљања грађана, могло довести до повреде слободе окривљене на јавно окупљање зајемчене Уставом“.

„Чињеница да је“, додаје се у образложењу суда, „критичном приликом дошло до обуставе саобраћаја не значи да се слобода окупљања може ограничити, јер је до привремене обуставе саобраћаја дошло мирним протестом, па се појам мирно окупљање грађана, по ставу суда, мора тумачити тако да укључи и понашање које, у конкретном случају, привремено обуставља саобраћај, чиме се успоравају или спречавају активности других који не учествују у окупљању“.

„Задовољна сам пресудом. Ја сам једна од десетине хиљада грађана Србије који су изашли на блокаде и то је био начин да се одупремо уништавању земље“, казала је за Данас Ивана Парлић, која је пресуду добила јутрос.

Она је рекла да не зна да ли је, осим ње, још неко од учесника блокада у Ужицу ослобођен кривице, али да очекује да ће бити ослобођени сви који су учествовали у тим протестима.

Данас/Н. К.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla