ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Предраг Кон: „Завршница пандемије“

Док се Европа опрашта са коронавирусом, делови Кине се поново затварају због великог скока броја заражених. Шта се дешава? Да ли ћемо ковид коначно послати на пут без повратка или је ово само престројавање пред нови напад. Предраг Кон је за ТВ Прва дао одговоре на та питања.

„Увек постоји различито посматрање ако се посматра глобално, вирус се преноси са једног подручја на друго. Овде још увек није прецизно диференцирано хоће ли ово бити сезонска болест, али оно што је тренутно за нас битно је да се и даље спуштамо и поред тога што смо имали озбиљан ризик, то су били избори. Имали смо препоруку за коришћење свих мера тада, али ипак након избора нисмо имали значајна повећања бројки. Овакав какав јесте данас код нас, вирус показује да нема исти потенцијал“, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

„Већ следеће недеље имамо пристизање људи из дијаспоре и то је тај период када ћемо видети хоће ли вирус показати пад или ићи навише. Ово јесте завршница пандемије, али на глобалном нивоу ће се дешавати преливања, па због тога објава пандемије неће бити брзо, али сасвим је логично што мере попуштају“, казао је епидемиолог.

Ипак, када прође ризик око празника, како каже епидемиолог Предраг Кон, можемо очекивати пад броја заражених.

„Код нас је још увек важећа мера да морамо имати ПЦР тест негативан јер вирус још постоји, епидемија се није завршила потпуно. У сваком случају, смирује се. Рационално је подсећати становништво да ово није завршено“, нагласио је он.

Нови вирус због ког се све више људи јавља лекару, по речима доктора Кона, не треба да нас брине.

„То није ништа ново. Чак је 2019. године било више акутних респираторних инфекција него сад. Има тих обољења сличних грипу, а он се померио јер је раније био актуелан у фебруару и марту, а сада се јавио мало касније“, закључио је епидемиолог.

Б92

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 13. април

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима до 29. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у марту опала на пет одсто, највише поскупели струја, гас и грејање

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО Фонд: Почеле пријаве за пакете солидарне помоћи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Jednokratna pomoć prijepoljskim porodiljama povećana za preko 100 odsto

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Багрем процветао никад раније, пчеларима прети лоша година

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сајам запошљавања у Ужицу 18. априла, нуди се 200 радних места

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лето у априлу се наставља

ОГЛАСНА ТАБЛА