ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Предавањем о монаху Теодосију отворена „Културна ризница града“ (ВИДЕО)

“Монах Теодосије, као лучоноша пројекта “Ера културе”, осветлио је и први понео лучу којом су векови пред њим обасјани, а ми смо, пројектом Ужица као Престонице културе Србије, одлучили да му одамо почаст и његово дело, причу и залагање, пренесемо и у садашњи тренутак, али и у будућност којој тежимо и за коју радимо и стварамо”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, отварајући прво од укупно 13 предавања у оквиру програма “Из културне ризнице града”.

Говорећи о Рујанском четворојеванђељу и значају те књиге за српску и европску културу, градоначелница је нагласила, да је управо у том спису од 300 страна остављена историја која нас је довела до садашњег тренутка и предавања ,,Из културне ризнице града“ о монаху Теодосију, историчара уметности, мр Драгише Милосављевића.

“Несрећна судбина задесила је Рујанско јеванђеље које је изгорело у пожару али, оно је, како увек бива са великанима и њиховим фундаменталним делима – свеприсутно и никада неопходније – оно је део нас, наше историје и нашег бивствовања.

Уз жељу да вечерашње предавање буде тачка сусрета и спознаје, учења и просветљења, поносна сам и на чињеницу да нас, с јесени, очекује промоција новог фототипског издања Рујанског четворојеванђеља у Народној библиотеци”, додала је градоначелница.

Аутор предавања је мр Драгиша Милосављевић историчар уметности, који годинама уназад стручно и посвећено открива, пише, показује и доказује да вековно наслеђе Ужица  и ужичког краја представља незаобилазни део културног и националног идентитета. Према његовим речима, у данашњем времену монах Теодсије нас подсећа да црква није толико чврста и моћна творевина, иако је сазидана од камена и мермера. Она се, додаје, да лако порушити.

“Али слово је много чвршћа творевина од камена и меремера и траје колико траје и време”, истиче Милосављевић.

Нада се, да ће се један од примерака Рујанског четворојеванђеља вратити у град.

“Према тренутно расположивим подацима један се налази у Прагу, други у Санкт Петербургу. Трећи примерак са 93 стране чува се у библиотеци Српске академије наука и уметности, док четврти и пети примерак имају само по једну или две стране, мада лично верујем да се код колекционара крију још неки примерци”.

Предавање о монаху Теодосију прво је од укупно 13, која ће се одржавати у Народној библиотеци Ужице у оквиру програма “Из културне ризнице града”. Наредно, посвећено чувеној балерини, балетском педагогу и кореографу Љубинки Добријевић, одржаће Ана Павловић, уметничка директорка Балета Народног позоришта Београд, 9. априла.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце