ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Пре тачно две године напустио нас је велики Радомир Антић

Фудбал је пре тачно две године изгубио великог, најпре човека, а онда и стручњака, тренера који је писао историју.

На данашњи дан, 6. априла 2020, напустио нас је легендарни Радомир Антић, у 72. години, после краће болести. Уз Радомира Антића иде оно да је урадио оно нешто што нико пре и после њега није.

Легендарни “Мистер” дефинитивно је био уникатан, не само у свету спорта, и његовим одласком остала је огромна празнина која се попуњава богатим наслеђем које је оставио.

На пример, Антић је био једини тренер који је седео на клупи Реала, Барселоне и Атлетика из Мадрида, три највећа шпанска клуба. На Пиринејима је водио још и Сарагосу, Селту и Овиједо.

Његова реч се посебно поштовала, његово мишљење имало је посебну тежину, па чак и када је отишао у тренерску пензију.

На почетку сјајне тренерске каријере, 1985. године, био је помоћни тренер у Партизану, најпре Ненаду Бјековићу, потом и Фахрудину Јусуфију. Даље га је пут одвео у Шпанију, где је оставио неизбрисив траг. Тренерску мисију завршио је у кинеском Шандонгу.

Као играч је бранио боје Слободе из Ужица, а најславније дане провео је у Партизану с којим је био и државни првак 1976. Играо је још и за Фенербахче, Сарагосу и Лутон.

Од њега су се тог 6. априла 2020. бираним речима опростили многи великани и сви клубови у којима је Антић био, као и бројни асови из других спортова.

„Био је громада, тренерска и људска у сваком смислу. Прва реч која ми пада на памет у вези са њим је – легенда. Поносио се својом земљом и то је преносио на нас играче“, испричао је пре две године Саво Милошевић за наш портал.

Нажалост, спорт је претходних годину две донео страшне трагедије и одласке бројних великана, а одлазак Радомира Антића посебно је потресао и Божидара Маљковића, председника Олимпијског комитета Србије.

„Тренер сам цео живот, од 20. године, од мог Ушћа па до Југопластике, Реала, Барселоне, Панатинаикоса, Лиможа и осталих. О свакој екипи, сваком човеку, имате одређену импресију, да ли је она поштена и реална, моја је. Међу свим тим спортистима не волимо их све једнако. Неко ти легне и увек ће остати у мом сећању. На пример, Бобана Величковић је дошла једном и после је остала са мном неких пола сата да разговарамо. Видео сам једну фантастичну особу, баш ме је одушевила. Јако тешко ми је пала њена смрт, као што ми је тешко пала смрт мог пријатеља Радомира Антића, нисам се од тога још опоравио“, поручио је јесенас Маљковић у интервјуу за Нова.рс.

Ковчег са урном Радомира Антића положен је у породичну гробницу на ужичком гробљу Доварје 17. јула прошле године. Од легендарног стручњака опростили су се и испратили га на последњи пут породица, пријатељи, бројни Ужичани и познати спортисти. Међу присутнима су била и многа позната имена из света спорта – Антићев зет Никола Лончар, Владе Дивац, Дејан Станковић, Немања Видић, Милан Јовановић, Ненад Милијаш, Мирослав Радошевић, Зоран Бата Мирковић, Гордан Петрић, Зоран Његуш, Горан Пандуровић…

Нису сви Антића поштовали због фудбалских знања и умећа, више од тога била је његова харизма, манири и позитивна енергија којом је пленио све око себе. Био је омиљен и вољен у сваком друштву, међу школским друговима, пријатељима, познаницима, а у породици је био најбољи син, брат, супруг, отац, деда.

Спортска редакција Нова.рс је након одласка легендарног Мистера припремила тада и седмодневни фељтон посвећен Радомиру Антићу.

Извор: nova.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа