ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Пре које године девојчице не би смеле да ступе у сексуалне односе и шта радити када дође до трудноће

Србија је у врху по броју малолетничких прекида трудноћа и по броју малолетних породиља у региону. Доктор Зоран Станковић, специјалиста гинекологије и стручњак када је реч о адолесцентским трудноћама наводи да до 16. године деца не могу да самостално одлучују о наставку трудноће, као и да родитељи углавном подржавају њен прекид. Ипак, девојчице неретко прекасно кажу родитељима да су у другом стању, када је већ касно да се по закону прекине трудноћа.

Малолетничке трудноће су глобални проблем, а СЗО је 1994. у Каиру изнела препоруку да пре 18. године не би требало планирати трудноћу због физичких, психолошких и духовних аспеката, подсећа др Зоран Станковић.

Девојчице од 16. године саме одлучују да ли желе да роде, а пре тога одлука је на родитељима. Станковић наводи да се родитељи углавном одлучују за прекид трудноће.

“Ту имамо две различите ситуације, када деца поделе то с родитељима у првим недељама трудноће и родитељи на време дођу како би се нашло безбедно решење, али има деце која су уплашена, то крију и не поделе са родитељима на време, сачекају 10, 12. недељу и онда када постаје компликовано и законски недозвољено прекинути трудноћу, тек онда поделе информацију“, рекао је др Станковић.

Напомиње и да је проблем рано ступање у сексуалне односе, као и да из здравствених разлога девојчице не би требало да ступе у сексуалне односе до две године од добијања менструације. У случају да у том периоду дође до трудноће могу настати и посебне компликације.

Малолетничке трудноће не оптерећују само појединца и његову породицу, већ и здравствени систем. Код непланираних трудноћа мање се пажње посвећује деци и чешће код деце долази до повреда које захтевају интервенцију хирурга, навео је др Станковић.

РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило