Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Pravoslavni brak: 3 uslova neophodna za srećnu i uspešnu zajednicu muškarca i žene

Iskustvo nas uči da kada se dvoje ljudi venčaju, odmah počinju da otkrivaju koliko se u stvari razlikuju. Činjenica je, mi počinjemo da se upoznajemo tek u braku. Živimo brinući isuviše samo o sebi. Zaista nam je potreban neko drugi da nam pomogne da upoznamo sebe same. Jedna od neočekivanih prednosti kvalitetnog braka jeste i ta što ona pruža sopstvenog psihijatra: uzorna supruga će uvek rado saslušati svoga muža bez potrebe da za te usluge bude i plaćena! Poznato nam je da mnogi emocionalni stresovi nastaju kada osoba sa nagomilanim sopstvenim problemima to nema sa kime da podeli. U dobrom braku, muž i žena dele svoje breme međusobno, potpomažući se i to bezrezervno, ne opterećujući sebe pomislima kako će to onaj drugi možda shvatiti.

Brak nije misionarski poduhvat! Dovoljno je što ima svoje podrazumevane poteškoće i iskušenja, da bi ga sad još i supružnik dodatno otežavao pokušavajući da sasvim promeni i preoblikuje onog drugog. Jedna od najčešćih i najvećih iluzija mladih supružnika jeste želja i očekivanje da promeni onog drugog.

Istinita ljubav ne prisiljava nikoga, ne zahteva promenu; ona podrazumeva uzrastanje. Kako? Prvo, prihvatanjem svoga supružnika onakvim kakav je. Kada se venčavamo, mi se ne zavetujemo da ćemo menjati onog drugog, već da ćemo ga voleti onakvog kakav je. Najbolja stvar koju muž može učiniti da utiče na svoju ženu ili obratno, jeste da menja sebe samoga, da ispravlja svoje nedostatke držeći se pouka koje je Gospod uputio svojim učenicima.
Za nevernost u braku smatramo čin kada jedno od njih izvrši preljubu. Ali u stvarnosti, mi nismo verni i odani ni kada posao, roditelje, svoj hobi ili bilo šta drugo stavljamo ispred svoga supružnika. To je takođe nevera. I ko god nije spreman da stavi svoga supružnika ispred karijere, ispred roditelja, prijatelja i proste zabave, nije spreman za brak – i takav brak će propasti. Brak je za odrasle, nije za decu.
Ako umetneš prvo dugme u odgovarajuću gajku svoga odela i ostala dugmad će biti na svome mestu. Ali ako se ono prvo dugme stavi u drugu rupu, ništa neće biti na svom mestu. Radi se tome da prve, najvažnije stvari treba da budu na prvom mestu, da se poštuju prioriteti. Isto je tako i u braku. Muževi, ako držite vaše žene na prvom mestu – i žene, ako to isto činite – sve ostalo će doći na pravo mesto u bračnome životu.

Ima mnogo karakteristika uspešnog braka, ali po mom mišljenju ove tri su najbitnije:

1. Pohvala. Nijedan brak neće napredovati ako u njemu nema pohvale. Svako u životu potrebuje poštovanje u nečemu i od nekoga. I ništa ne može ubiti ljubav brže od neprestanog kuđenja. Kada se muževi i žene pohvaljuju uzajamno – u malim ili u bitnim stvarima – time zapravo govore jedno drugome: volim te; cenim te. Pohvala hrani dobar brak. I to je ono što najviše nedostaje današnjim brakovima.

2. Praštanje. Praštanje je ključno za srećan brak. Kada me parovi pitaju: ”Da li naš brak može opstati?”, moj je odgovor uvek: ”Naravno, pod uslovom da ste spremni da praštate jedno drugom.” A to opraštanje ne treba da postoji samo posle većih potresa unutar porodice. Ono treba da bude svakodnevno. U uspešnom braku, muž i žena neprestano traže oproštaj jedno od drugog. Kada to ne činimo, rane ne zaceljuju. Samo se sve više međusobno udaljavamo. Bivamo sve hladniji jedno prema drugom i ne primamo blagoslov koji Bog šalje na muževe i žene koji praštaju jedno drugom.

3. Vreme. Uspešan brak potrebuje vreme. To se ne dešava preko noći. On mora da uzrasta. Dugačak je i naporan to proces; kao i sve prave stvari u životu, to se ostvaruje kroz stalan trud i odricanja. Oni među vama koji još niste venčani ili nameravate da to učinite, zapamtite ovo: živimo u svetu koji traži momentalno zadovoljenje potreba – hoćemo ono što mi hoćemo i to kada nam se prohte a to je odmah! To nestrpljenje sa naše strane je pogubno po brak, čak i u Pravoslavnoj Crkvi. Ako nemamo strpljenja jedno za drugo i ako nismo spremni da se mnogo godina provedemo radeći na njemu, onda nam je brak unapred osuđen na propast.

Nijedan brak nije dovoljno dobar da ne bi mogao biti bolji i nijedan nije toliko loš da se ne može poboljšati – pod uslovom da su oni od kojih to zavisi, spremni da Božjom blagodaću zajedno uzrastaju ka punoti Hristovoj, koji je i došao ”ne da mu služe, nego da služi.”
Osnovni i ključni preduslov za dobar brak jeste sposobnost napredovanja. Nezrelost je jedan od najvećih problema zbog kojih propada brak. Sigurno je, mi svi ulazimo u brak sa ličnim asortimanom nezrelosti i loših navika. Ali moramo naučiti da ih prevazilazimo. Kada sam bio dete, poučava Sveti Apostol Pavle, razmišljao sam kao dete. Govorio sam kao dete, shvatao kao dete. Ali kada sam odrastao, odbacio sam detinjarije. I koliko je zaista zarad srećnog braka potrebno odbaciti detinjarije: neodgovornost, tvrdoglavost, samoživost, nesaosećajnost, ćudljivost, ljubomoru. Koliko je važno moliti se svakoga dana: ”O Bože, pomozi mi da uzrastam… da se preispitujem…da sagledavam potrebe i osećanja moje žene/muža, i da prihvatim odgovornost koju je Bog naložio na mene.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Учитељ: Најбољи ђаци су они који први разред почињу “неспремни”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Рукола: Спречава рак, за здравље костију, мршављење, имунитет, вид (рецепти)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посна пуњена погча: Хрскави доручак или вечера коју ћете волети

ОГЛАСНА ТАБЛА

И флаширана вода има рок трајања, шта треба да знамо?

ОГЛАСНА ТАБЛА

РХМЗ најављује јако захлађење почетком следеће седмице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прошле године пријављено 860 уједа паса, ко је одговоран: луталице или неодговорни власници

ОГЛАСНА ТАБЛА

У јануару најмања просечна примања била у западној Србији и Шумадији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у свету – италијански лекари „аутотрансплантацијом“ вратили вид слепом човеку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 26. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА