16.5 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

PRAVOŠEVA: BANDERU UZIDAO U GARAŽU IZ INATA

Slike naravi, apsurda i nemara u Starom Vlahu u objektivu čitalaca „Novosti“, koje predstavljaju opomenu za sve. Već dve godine spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu – bez cveća.

BANDERU uzidanu u poveću garažu u zlatarskom selu Pravoševa meštani zovu „mlada Gojkovica“. Stariji gorštaci još pamte pesmarice iz kojih se učila istorija, pa ovih dana pominju epsku pesme „Zidanje Skadra“ i pripovedanje uz gusle u dugim zimskim noćima.

– Eh, kad bi nam pomogla „mlada Gojkovica“, kao kad je „dva đevera i neimar Rade sa tri stotine majstora uzidaše u temelje Skadra“, da nam se zimus održi niskonaponska mreža. Ova bandera je najbolje utvrđena u selu – u temelju dobro ukopana, ide uza zid garaže, vezana je za gredu i valjda će zimus čuvati mrežu pod naletom vetrova, snega i leda – kaže jedan od meštana.

Njegov komšija, kome nije do šale, već je kivan na čeljad jer nemaju dovoljno gasa za petrolejku ako, kao minulih zima, nestane „elektrike“ i što zebe da li će biti čišćen put u nedođiji, podseća na „čudo neviđeno“:

– Izdalo strpljenje našeg komšiju Miladina Vasiljevića, koji je stekao penziju u Francuskoj i ovde dolazi leti. Čekao je jesenas nedeljama na obećanje Elektrodistribucije iz Prijepolja da izmesti banderu, pa je nakon zidanja kuće, banderu uzidao u garažu. Ovo ti je slika i prilika sela kome su sve uzeli, a vlast i humanitarci obećanjima – drže opelo!

I za drugu sliku druge strane života u Starom Vlahu, čitalac „Novosti“ želi da ostane anoniman. Računao je, kaže, da ona neće moći da se probije na novinske stupce u bici sa aktuelnostima i crnim hronikama, a onda je ponudio da opomene i probudi uspavane savesti, ako će neko da vidi i čuje.

– Krava je prešla nisku ogradu oko spomenika partizanskim borcima na Borovitoj glavici u Božetićima, u centru podjavorskih sela novovaroške opštine. Mirno je tu, ispred škole, zadružnog doma i prodavnice, pasla rosnu travu. A nije bolja ni briga o belezima u gradu: tamo se ne kosi trava oko spomen-grobnice, nedaleko od crkve, iako je to javna površina, a već dve godine je spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu – bez cveća?!

1483875307_9794

NEMAR I RUGLO

U obližnjem selu Debelji meštani su sakupljali dokaze „o integralnom gazdovanju šumama“, da pokažu šta je sve ostalo iza drvoseča, rabadžija i šumara na lageru građe Ambarina, na nekadašnjem školskom igralištu. Plastične flaše, kantice, boce od ulja i druga ambalaža samo su deo „eksponata“ u ovdašnjim šumama i potocima na kojima seljaci poje stoku. Za nemar i ruglo – niko ne mari, a da im nadležni ne bi prigovorili da je slika – montaža, napravili su i panoramski snimak, sa osušenim stablima smrče, da imaju „crno na belo“.

1483875307_8159

NI KLETVA NIJE POMOGLA

NATPIS na česmi u Zlošnici, kraj puta Nova Varoš – Akmačići „Proklet bio ko ploču skino“, nije pomogao familiji Šaponjić da sačuva spomen-ploču svom pretku, soluncu i nosiocu Karađorđeve zvezde. Posle prijave komšija Mandića, s kojima se spore oko imena česme, pre neki dan inspekcija je uklonila ploču podignutu „bez odobrenja i saglasnosti opštinske uprave“.

1483875307_6457

 

(Izvor:http://zlatarinfo.rs/foto:Dragoljub Gagričić)

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Pesničke vatre zlatiborske“ prvi put u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Zlato, srebro i bronza za ekipe Crvenog krsta Užice

Oglasna Tabla

Uhapšen Novosađanin zbog uzgoja i prodaje marihuane

Oglasna Tabla

U sredu počinju radovi na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića

Oglasna Tabla

Užičanka Nevena Arsić Gracin za 12h pretrčala 80km

Oglasna Tabla

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

Oglasna Tabla

Kolaps kod Užica: Izbegavajte magistralu Užice – Požega preko Sevojna!

Oglasna Tabla

Firma iz Požege muljana sa rečnim šljunkom iz Moravice: Država ih angažovala da srede korito, a oni šljunak preprodali za skoro 6 miliona dinara

Oglasna Tabla

Ispovest muškarca iz Užica kojeg žena neprestano vara: „Saznao sam da me je varala i pre braka“

Oglasna Tabla