13.9 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

PRAVOŠEVA: BANDERU UZIDAO U GARAŽU IZ INATA

Slike naravi, apsurda i nemara u Starom Vlahu u objektivu čitalaca „Novosti“, koje predstavljaju opomenu za sve. Već dve godine spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu – bez cveća.

BANDERU uzidanu u poveću garažu u zlatarskom selu Pravoševa meštani zovu „mlada Gojkovica“. Stariji gorštaci još pamte pesmarice iz kojih se učila istorija, pa ovih dana pominju epsku pesme „Zidanje Skadra“ i pripovedanje uz gusle u dugim zimskim noćima.

– Eh, kad bi nam pomogla „mlada Gojkovica“, kao kad je „dva đevera i neimar Rade sa tri stotine majstora uzidaše u temelje Skadra“, da nam se zimus održi niskonaponska mreža. Ova bandera je najbolje utvrđena u selu – u temelju dobro ukopana, ide uza zid garaže, vezana je za gredu i valjda će zimus čuvati mrežu pod naletom vetrova, snega i leda – kaže jedan od meštana.

Njegov komšija, kome nije do šale, već je kivan na čeljad jer nemaju dovoljno gasa za petrolejku ako, kao minulih zima, nestane „elektrike“ i što zebe da li će biti čišćen put u nedođiji, podseća na „čudo neviđeno“:

– Izdalo strpljenje našeg komšiju Miladina Vasiljevića, koji je stekao penziju u Francuskoj i ovde dolazi leti. Čekao je jesenas nedeljama na obećanje Elektrodistribucije iz Prijepolja da izmesti banderu, pa je nakon zidanja kuće, banderu uzidao u garažu. Ovo ti je slika i prilika sela kome su sve uzeli, a vlast i humanitarci obećanjima – drže opelo!

I za drugu sliku druge strane života u Starom Vlahu, čitalac „Novosti“ želi da ostane anoniman. Računao je, kaže, da ona neće moći da se probije na novinske stupce u bici sa aktuelnostima i crnim hronikama, a onda je ponudio da opomene i probudi uspavane savesti, ako će neko da vidi i čuje.

– Krava je prešla nisku ogradu oko spomenika partizanskim borcima na Borovitoj glavici u Božetićima, u centru podjavorskih sela novovaroške opštine. Mirno je tu, ispred škole, zadružnog doma i prodavnice, pasla rosnu travu. A nije bolja ni briga o belezima u gradu: tamo se ne kosi trava oko spomen-grobnice, nedaleko od crkve, iako je to javna površina, a već dve godine je spomenik vojvodi Petru Bojoviću na gradskom trgu – bez cveća?!

1483875307_9794

NEMAR I RUGLO

U obližnjem selu Debelji meštani su sakupljali dokaze „o integralnom gazdovanju šumama“, da pokažu šta je sve ostalo iza drvoseča, rabadžija i šumara na lageru građe Ambarina, na nekadašnjem školskom igralištu. Plastične flaše, kantice, boce od ulja i druga ambalaža samo su deo „eksponata“ u ovdašnjim šumama i potocima na kojima seljaci poje stoku. Za nemar i ruglo – niko ne mari, a da im nadležni ne bi prigovorili da je slika – montaža, napravili su i panoramski snimak, sa osušenim stablima smrče, da imaju „crno na belo“.

1483875307_8159

NI KLETVA NIJE POMOGLA

NATPIS na česmi u Zlošnici, kraj puta Nova Varoš – Akmačići „Proklet bio ko ploču skino“, nije pomogao familiji Šaponjić da sačuva spomen-ploču svom pretku, soluncu i nosiocu Karađorđeve zvezde. Posle prijave komšija Mandića, s kojima se spore oko imena česme, pre neki dan inspekcija je uklonila ploču podignutu „bez odobrenja i saglasnosti opštinske uprave“.

1483875307_6457

 

(Izvor:http://zlatarinfo.rs/foto:Dragoljub Gagričić)

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla