-2.8 C
Uzice
20 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Praktični saveti: 8 fantastičnih načina da zadržite toplotu u vašem domu! Jeftino i bez dodatnog grejanja!

Ponekad vam se čini da koliko god grejali svoj dom, bilo to centralno grejanje, TA peći, kotao ili neko drugo rešenje, ne uspevate da zadržite toplotu.

Najverovatnije je sve u redu sa vašim grejnim sistemom, tako da krivca najčešće treba da potražite u neadekvatnim i/ili često otvaranim vratima i prozorima. Naravno, nije preterano praktično šetati kućom zamotani u ćebe poput eskima, niti udarati po kućnom budžetu alternativnim i dodatnim grejanjem. Zato treba potražiti druga rešenja…

1.  Zaptivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje problema uludog trošenja toplote kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara košta nešto više od 300 dinara. Ako želite malo efikasnije rešenje, metod je isti, kupite silikonsku traku (devet metara je oko 1200 dinara). Ako imate stare prozore, prvo dobro skinite svu nečistoću da bi silikon mogao dobro da drži.

2. Ukoliko nemate vremena za neko dugoročnije rešenje, a hladno vam je, poslužiće i ćebe pod vratima ili prozorom. Toplota će i dalje odlaziti sa strane i pri vrhu, ali bolje išta nego ništa.

3. Ovaj jednostavan trik osvojio je ceo Internet, a reč je o jeftinoj i praktičnoj izolaciji prozora koja obezbeđuje minimalnu solarnu energiju. Poprskajte staklo vodom, pa na njega stavite foliju sa vazdušnim mehurićima, ali je namestite tako da mehurići budu uz staklo, a glatka strana folije spolja. Potrebno je da polako pređete rukom preko folije, a mnogi koji su ovaj trik probali ističu kako folija tako može da stoji dugo. Na ovaj način vaši prozori će biti dodatno izolovani, pa će se toplota duže zadržati vašem domu. Kada vaš mini projekat izolacije završite, nemojte foliju baciti, već je sačuvajte za sledeću zimu. Nabavku folije organizujte kao reciklažni projekat: potražite je po prodavnicama za prodaju nameštaja ili bele tehnike, jer se pucketava folija često koristi za pakovanje stvari.

4. Iza radijatora ili peći koji se nalaze pri spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite metalnu foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je staviti i dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se gubitak toplote još više smanjiti.

5. Izbegavajte da držite prozore i vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvaliteta vazduh se neće značajno popraviti. Umesto toga provetrite prostorije nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

6. Na pločice ili parket stavite tepih ili prostirku. Vaša stopala će se svakako radovati, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečti gubitak toplote kroz hladan patos.

7. Nakon završetka pečenja ostavite vratanca rerne otvorena jer će te tako dodatno zagrejati prostor kuhinju, pa i ostatak doma.

8. Spuštanjem spoljašnjih i unutarašnjih roletni ćete sprečiti izlazak toplote kroz prozore.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčica Bogićević prva do Časnog krsta na Zlatarskom jezeru (video)

Oglasna Tabla

4000 novogodišnjih paketića za mališane na Kosovu

Oglasna Tabla

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Oglasna Tabla

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla

Данас је Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан

Oglasna Tabla

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla