OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Praktični saveti: 8 fantastičnih načina da zadržite toplotu u vašem domu! Jeftino i bez dodatnog grejanja!

Ponekad vam se čini da koliko god grejali svoj dom, bilo to centralno grejanje, TA peći, kotao ili neko drugo rešenje, ne uspevate da zadržite toplotu.

Najverovatnije je sve u redu sa vašim grejnim sistemom, tako da krivca najčešće treba da potražite u neadekvatnim i/ili često otvaranim vratima i prozorima. Naravno, nije preterano praktično šetati kućom zamotani u ćebe poput eskima, niti udarati po kućnom budžetu alternativnim i dodatnim grejanjem. Zato treba potražiti druga rešenja…

1.  Zaptivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje problema uludog trošenja toplote kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara košta nešto više od 300 dinara. Ako želite malo efikasnije rešenje, metod je isti, kupite silikonsku traku (devet metara je oko 1200 dinara). Ako imate stare prozore, prvo dobro skinite svu nečistoću da bi silikon mogao dobro da drži.

2. Ukoliko nemate vremena za neko dugoročnije rešenje, a hladno vam je, poslužiće i ćebe pod vratima ili prozorom. Toplota će i dalje odlaziti sa strane i pri vrhu, ali bolje išta nego ništa.

3. Ovaj jednostavan trik osvojio je ceo Internet, a reč je o jeftinoj i praktičnoj izolaciji prozora koja obezbeđuje minimalnu solarnu energiju. Poprskajte staklo vodom, pa na njega stavite foliju sa vazdušnim mehurićima, ali je namestite tako da mehurići budu uz staklo, a glatka strana folije spolja. Potrebno je da polako pređete rukom preko folije, a mnogi koji su ovaj trik probali ističu kako folija tako može da stoji dugo. Na ovaj način vaši prozori će biti dodatno izolovani, pa će se toplota duže zadržati vašem domu. Kada vaš mini projekat izolacije završite, nemojte foliju baciti, već je sačuvajte za sledeću zimu. Nabavku folije organizujte kao reciklažni projekat: potražite je po prodavnicama za prodaju nameštaja ili bele tehnike, jer se pucketava folija često koristi za pakovanje stvari.

4. Iza radijatora ili peći koji se nalaze pri spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite metalnu foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je staviti i dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se gubitak toplote još više smanjiti.

5. Izbegavajte da držite prozore i vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvaliteta vazduh se neće značajno popraviti. Umesto toga provetrite prostorije nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

6. Na pločice ili parket stavite tepih ili prostirku. Vaša stopala će se svakako radovati, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečti gubitak toplote kroz hladan patos.

7. Nakon završetka pečenja ostavite vratanca rerne otvorena jer će te tako dodatno zagrejati prostor kuhinju, pa i ostatak doma.

8. Spuštanjem spoljašnjih i unutarašnjih roletni ćete sprečiti izlazak toplote kroz prozore.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prosečna martovska neto plata 59.681 dinara, veća 8,6 odsto

Oglasna Tabla

Zdrava Srbija predala listu za lokalne izbore u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Voda tokom jela, dobra ili loša navika?

Oglasna Tabla

Umesto Projektne nastave prvacima se od septembra uvodi Digitalni svet

Oglasna Tabla

Užička svadba u vreme korone: Ljubav nije mogla da čeka

Oglasna Tabla

Srpski biznismen iz Čikaga otkrio zašto nije preuzeo Slobodu: Umesto spasa, Užičani se umalo ugasili

Oglasna Tabla

Podsećanje: Pre 13 godina u Domu kulture svečano otvoren bioskop; gost – Ljubiša Samardžić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme danas: Mestimično sa kišom i pljuskovima, ponegde grmljavina

Oglasna Tabla

Zdrava večera za završetak dana

Oglasna Tabla